[PS/XB/PC] Resident Evil 4 Remake (16)

998 回覆
2 Like 1 Dislike
好多時英文同日文都好大出入,
但日本公司, 日本人導演, 日本人製作人,
有時真係唔知邊個先係準

至於其他語言,
以前聽專做商業翻譯嘅日本人老師講過,
如果要由日文翻去其他語言的話,
就算你識晒果兩種語言都好,
通常會先翻做英文,
再翻做其他
即係就算香港人做都要 日本>英文>中文咁
唔知 game呢個領域又係唔係一樣
第一次聽
到底邊個先係真正嘅商人
我成日都係度諗,呢隻日本仔整既「鬼佬game」,個原始劇本對白應該係用英文寫多過係日文寫?因為就咁睇落去隻game(包括舊版)啲對白既語感,某啲gag都係好歐美式風格,個人覺得似係一開始搵個識日文既鬼佬去制定份原始劇本
打啦
痛苦既都係頭2章
拎遠程掉鳩你果d就直行直過唔洗理
兩手空空想捉你同埋拎長叉吉你果d就記得散彈轟佢
之後多番d資源其實都唔難

我成日比村民打中
但就算係pro mode都好
一樣草藥多到用唔晒....
直頭買到3把火箭炮添(冇賣全改手炮)
剩係拎左1個10萬皇冠
點解要咁複雜, 譯做英文 過濾左一次, 咪有機會變左詞不達意 或者係唔係原來意思有出入

咁樣既話, 直接由原文翻譯唔係更好咩
咁有趣
明明中文同日文個語感已經好接近
呢個應該係舊方法?
我見dist都好似轉咗新方法咁,但我冇詳細睇啦

同埋以上呢個方法普通console玩家都做到,但唔知點解一路都勁少人學
如果你只係簡單玩唔係speedrun
好似第一隻開槍其實唔使跟佢都ok
你射得慢咗反而會搞到門口嗰個位班人會衝入嚟,掟唔到grenade
基本上你唔射嗰隻/炸唔足要補刀嗰啲,都只係第二粒grenade後用散彈殺多幾隻,之後就會響鐘

有時睇啲speedrun片,微調下啲玩法根本就唔使睇啲咩嘢攻略片
有啲仲要勁伏,一係就慢到嘔,一係就跟足speedrun咁根本抄唔到
所以啲攻略片如果用pc嚟做,而你又係console玩家,基本上都冇乜參考價值
個操作難度差距爭咁撚遠

所以要睇片都識分個技術上實唔實行到,實際要trial and error幾耐咁
睇得多啲speedrun片其實唔使試都會大概估到
例如好似有啲strate係pc撚用散彈嚟做
咁console都極大機會學到,因為瞄準需求低極多
又或者只係running man扭波嗰類,其實大部分都唔難
劇本完全日本人創作嘅,但會揾人做localization
最記得re2r嗰陣有條capcom官方片個導演講話有句對白對係claire第一次見到sherry話佢cute定可愛之類
但俾外國人話唔自然所以改咗,之後個導演仲抱怨話明明好合理

Anyway就算成品英/日語有出入,re都應該以英文為準啦,一向嘅傳統
上面答咗你
就算某啲日本人作嘅英文歌詞都會有類似情況
類似個歌詞idea係佢出,但句嘢就揾人執過/翻譯咁作返出嚟
因為英文係國際語言,
若干年後如果件貨要再賣去其他巿場,
搵翻譯譯做其他語言都方便啲
pro 第1章係可以8分鐘打完
條友準到癲,槍槍爆頭,想學都唔易
即係同原版4代去花園避狗一樣道理?
你一周可以有咁多錢做到全改手炮加買三次火箭炮?
我去哂全部地方攞野賣都唔夠
可以,入城前盡黎晒啲寶藏,片箱仔
剩係改努箭
入城後賣晒啲武器得番手炮同魔鬼魚
同樣見箱就片,寶藏順路先拎
去到打右手已經差唔多有16萬
去到教官又有多另外16萬
去到15章賣晒啲石仔金條子彈又有20萬
連手炮都唔洗賣
埋單5個鐘左右
課金
十八般武藝
完成商人的所有懸賞任務。
想問呢個成就分開做得唔得
我第一輪差扔畫雞蛋無做到
如果我第二輪剩係做呢個拎唔拎到
玩assist 4個鐘會變跑online
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞