[本地] [點止廣東歌一種] 香港流行音樂討論 (80)

1001 回覆
5 Like 6 Dislike
其實一直都有出
除非佢地覺得劇集主題曲唔係歌
https://www.youtube.com/watch?v=G8JsmbP2St0

THAIMAY - 獅吼功 (Official Music Video)
作曲 : Samuel Ku (PAPERMAKER)
作詞 : 鍾說
編曲 : SILVERSTRIKE
監製 : SILVERSTRIKE
好多年冇聽tvb劇歌
泰妹THAIMAY出道歌 - 獅吼功 (Official Music Video)
https://www.youtube.com/watch?v=G8JsmbP2St0
最新嗰首好聽 睇隱形戰隊一起歌幾有feel
好慘,文學作品可以有唔同解讀,但係頭先畀個前政治人物放咗歌詞上facebook之後,梁振英成個quote出嚟打,黐線咁就無啦啦畀689擺咗上枱
Warrior前車之鑒
不過小明唔會因為禁唔唱
但就預咗好難有咩獎
係覺得好歌應該有好命水,但係無啦啦畀人擺咗上枱,有啲單位應該會有所避忌,咁就唔抵
無得諗太多
創作本來就應該無畏無懼
小明又唔係啲恨奬恨到發燒的人
佢都係音樂行先的人
最壞情況會係喺香港 book 唔到場開 show 喎
佢都幾佛系
佢之前都有講過
唔知點解紅館book唔到

其實冇話一定要紅館先至有show
可以喺其他表演場地演出都已經唔錯
買亞博飛未
太遠了

喺線上平台聽佢嘅歌已經好夠
啱啱聽佢嗰兩首歌正wo
香港好似好少人行jazz
https://youtu.be/dTpquEcjl4Q
啱啱睇到原來佢年尾會開show
唉 但係身為fans嘅我 真係好想佢拎獎
如果因為一個人一個post 就搞死一首好歌真係好唔抵
屌你老母689
我覺得真心鍾意音樂嘅人
係會明白到香港樂壇嘅獎項其實好多都係商業成份居多
根本都唔會好似台灣金曲獎咁真係用音樂實力去決定贏家
再講 家陣嘅環境 想玩死一個人好容易 無689都有其他人會玩死
都係嗰句 平常心去面對 平常心去做音樂
呢個先係所有音樂人應該要顧慮嘅嘢
直接候選全年最佳
串流仲未有
佢對獎項唔係睇得好重
但真心想佢拎次女歌手獎
佢值得既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞