[本地] [點止廣東歌一種] 香港流行音樂討論 (80)

1001 回覆
5 Like 6 Dislike
sorry,無跟開
想問喺邊到copy翻嚟?
一波未平一波又起
個人創作
豪哥乖啦
呢排已經夠亂,唔駛再亂啲架啦
立flag預咗俾人笑架啦佢自己形象又唔好
唔係話有咩退粉潮人氣急降㗎咩
而家又話風生水起
原來退粉潮都係我講,師兄係好嘢
細個唔明點解報紙嘅「娛樂版」全部係啲名人嘅八卦新聞
覺得呢啲資訊好無聊,一啲都唔「娛樂」
完全冇興趣理邊個明星同人拍拖,邊個明星蝦碌俾人笑,邊個同邊個私下不和...
當時我以為呢啲無聊嘢第時就會冇人睇
大咗先發覺,原來唔少人真係會鍾意呢啲,多過關心人哋啲表演
好多人就係鍾意睇人仆街
你冇錯 真係唔多人鍾意睇
J fung拎完獎都唔及antony打機多人講
但如果j fung炒咗車就一定會多人講
個環境就係咁discouraging
宜家不過係番番去以前嘅娛樂圈常態
都真係

最慘嘅係,啲人並唔係特定對象嘅haters
而係general嘅haters
無論炒車嘅係JayFung定姜濤定係林家謙
都有同一班人出嚟開party

過去10年我冇特別關心本地娛樂圈
直到早兩年先重新留意返多啲
嗰一期嘅社會氣氛喺呢方面係最正面
我以為呢個文化浪潮會變成新嘅常態
以為啲師奶八婆式嘅八卦終於收皮
點知社會都係變返想睇人仆街睇人出醜睇人收皮睇人suffer
本性難移
究竟大家嘅生活要去到幾慘先會咁鍾意見到功成名就嘅人仆街
依家仲多左個term叫情緒勒索
叫你支持下啲歌手仲會比人屌返轉頭
唔係變返原本,係仲衰
情緒勒索好用呀
呢班人本質就係魚蛋論
:我唔係要高質嘢贏,我淨係要紅嗰啲人輸啫
叫佢地支持吓其他本土嘢又阿吱阿咗
唔止廣東歌㗎
港產片都係㗎
淨係識話謝票麻撚煩
又唔諗吓而家就算靠謝票票房都衰
屌佢老味只會有彈永遠無讚
仲大條道理屌人打手屌人bad taste屌人盲撐
https://youtu.be/aQ6CeEBmykg
誰在意她專不專心工作 只想知她揮不揮霍
闊太High-Tea一不小心 背後T-Back與民同樂
新鮮出版的週刊(改做網媒 打手 PR) 太多激爆的炒作
要令到大眾都開卷快樂

唔好cap啲唔cap啲,邊個寫㗎
對嗰啲人嚟講,「香港樂壇」、「港產片」、「本地嘢」係個比佢哋高談闊論嘅話題
有啲出名嘅人比佢批評,過下口癮,講完就算架啦
同佢哋解釋,講多兩句,佢哋又唔會聽,下次只會攞同一堆論點去彈
佢哋都唔會擺個心落去了解多啲嘅

https://youtu.be/522u7dd_ZPE
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞