養魚/蝦/蟹/草/珊瑚 魚缸討論區(5)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
想請教下 巴打
魚缸入面有好多白色勁細條既蟲仔係咪正常?唔該
邊度有金屬色嘅鬥魚買?
你影埋相再問人會好d
好多種蟲都係差唔多樣
種呢啲 Co2 可以唔洗買 最多咪生得慢

魚蝦混養 個缸太細 應該啲蝦苗生出黎都比魚食

淨係綠色水草 是旦買led 燈都得

如果係呢啲蟲

1.放太多糧 食唔哂

2.過灑太廢
想請教巴打有咩缸同過濾器推薦
中學時期有養過但好多仲係一知半解, 呢排又想養番

target想整個中型水草缸養魚毛仔
求推薦

另外想問硝化菌是買一定要買?沒得自己整?
是咪*
養1個星期水 唔買都得 我開兩個缸都無用過
有錢就Ada 魚缸

無錢就金魚街買個水晶玻璃魚缸

唔知你中型既定義幾大

過60cm 就濾桶

30以下 水妖精夠做
如果呢個SIZE應該用咩過濾? W45×D28×H30cm

同埋養草CO2算必備?
唔洗 睇你養咩草 我開缸都簡啲唔洗co2既草

45cm睇你養魚密度 如果我簡會用頂部過濾

想問下呢隻極火蝦殼甩色變透明係咩事 其他又無事喎
好耐冇問問題 又想搵大家幫手

上次有巴打介紹咗蜜蜂角螺 真係清缸高手 但係佢哋有個習慣 好鍾意爬出來 跟住自己死咗 我五粒開始 得返而家兩隻 做唔切 又開始出青苔

有冇另一種介紹 唔會離開水面淨係食嘢食嘢食嘢?最好可以淡水孵蛋 (蜜蜂螺 唔識喺淡水孵蛋) 佢肯生到成缸都係 咁我咪可以慳返一筆

唔該先

小精靈啦
個樣又Q又唔貴
細細條睇住佢地食野都過癮
蘋果螺清唔到藻?塊玻璃好核突要自己抹
舊水草生一絲絲透明藻塞住個濾水器係咪應該買第二款螺清
最慘佢爆生又唔想殺
但同時都好多白色殼死左係到係咩原因?要降酸?
仲有冇人養金魚
有無邊隻高質掛濾推薦
個缸45x30x30
睇過有tidal totto都好似唔錯
aquaclear 50 / 70 夠做
要睇你養乜同多唔多野?
如果只係幾條魚毛,淘寶買個森森都夠做,
養蝦就掛瀘加個水妖順便打氧
(海洋生物) 有冇人知這這隻是什麼?

想問下呢d係咩蟲黎?
用緊ada黑泥
超多係泥上面捐嚟捐去
有冇方法滅絕佢地
想問草缸 co2同燈一齊開5個鐘 閂燈閂氣後使唔使打氧氣?
要睇你個缸幾多魚同幾大,
你可以試下唔打氧,
睇睇啲魚有冇浮頭,
有浮頭即係個缸氧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞