養魚/蝦/蟹/草/珊瑚 魚缸討論區(5)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
早前買過嘅兩條神仙魚前後浮頭 然後死了
唔知係咪換水嗰陣時溫差太大
我成日覺得依家既淡水白點已經唔再驚升溫
都係最簡單落銅藥啦
可以用細魚缸仔打氧隔離
次次買新魚行AB桶玩足半個月
結果落主缸幾日後都係出白點
新手問草蝦缸野
1. 2尺缸 買咗個aqua one series 2 550 濾桶
睇圖佢話綿放最高果格 以前有鳩養金魚 淨喺用過頂濾
諗唔明點解綿喺頂 個濾桶唔喺谷水落底先咩?咁物理過濾咪變咗最後?

2. 買咗水草橙 佢有兩個mode 紅藍燈咗 好似141門口啲燈咗 想問用白光有咩分別?
紅藍燈又會唔會令到水草做唔到氧?
事關用咗時間制 盞閪燈第一野著會紅藍燈 如果去旅行幾日就會日日紅藍燈

3. 開缸一星期 20條孔雀本身 好健康
依家想玩埋蝦 1舊水買咗50隻 日日都有蝦死 點解會咁 衰咗啲咩?
1. 呢個桶係上到下的

2.無牌子好難答你

3.咩品種蝦?
有無問舖頭本身啲水咩情況? pH kH gH?
見唔見到大量蝦殼?
有無足夠掩護物?
自膠
1.上網查左係下到上 我諗同啲濾材厚度有關係?
2.唔係水草燈黎 有紅藍一定係海水用 你用白光就得
因為珊瑚要藍光就夠 唔要白光唔比D藻吸

3.蝦對NO2NO3比較敏感 孔雀食得多痾得多易令到NO2高 硝化系統將NO2轉做NO3 所以你NO3都係會高而死蝦 一次過加太多生物
減少喂食 由個硝化系統處理
自膠原來依家水草你要紅藍燈
波長岩水草生長
過濾都係水先過綿,隔哂啲垃圾,先到瀘材培菌,再出返去魚缸

RBG燈理應可以自己調色,如果自動跳到全藍全紅係唔係壞咗

如果你排除哂所有水質問題,魚個天性係會攻擊蝦
啲蝦俾魚咬一啖,基本都死
我都喺咁理解 但個濾桶真喺教最頂層放白綿
https://www.aquaone.co.uk/documents/Aquis550-1250_instructions_lowres_new_000.pdf

盞燈喺可以調色 但set咗時間制 一閂一開 佢default紅藍燈先 人手再撳多下先變白 所以唔喺到幾日 佢就會紅藍咗幾日 不過見啲草又有生喎

啲蝦死得7788 50隻死淨10隻
蝦係好易死
除咗樓上師兄講嘅NO2NO3問題
水溫,換水多少,洗缸整渾濁左啲水,換殼都會死
你個桶係由上面流落去,
再係底抽返出去嘛

粗略咁嚟講水草生長只係需要紅藍,
加綠燈只係為好睇,依家新出啲燈都有app校自動開閂同色

啲蝦全部有屍體?完唔完整?
通常有魚混養都唔會有完整屍體
啲魚會襯蝦換殼食蝦
全部有
原隻咁僵咗
半日就無埋
唔怪之得
我本身擔心唔喺白光 啲水草唔生

濾桶啲濾材 裝到爆哂喺咪無咁好呢
濾桶唔裝爆濾材咁要嚟做乜
養魚?
白光只係乜波長都溝哂落去
但講真水草黎講淨白光都夠 唔係玩海水缸養珊瑚真心光線問題唔重要
反正你水草最後都係要睇埋水溫,肥同CO2

濾桶最頂梗係棉 做一次乾濕分離隔左固體先
之後先落去下邊濾材做硝化 再抽番上黎隔多次

個缸開左幾耐?
白點蟲應該唔會死掛
只要有水 佢地就會潛伏係水底等時機出現 (水溫低/魚抵抗力弱)

我都係上個月尾爆完白點
啱啱趕得切寒流黎之前好返晒
好彩寒流黎到果幾日都無事
應該係啲魚既抵抗力好左
有一條係由頭到尾都無中到白點 全部係同一缸無隔離
28度唔得架,一定要30度再加藥
生死有命死多幾次就看破
請問下大家,魚街邊檔有餵魚用嘅幼蝦賣?
豐年蝦定蝦仔
蝦仔
魚街樓上舖有$1隻極水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞