養魚/蝦/蟹/草/珊瑚 魚缸討論區(5)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
去邊度山坑捉蝦?
差不多所有山坑都有,例如港島東南西北市區行山徑,有條一尺水路仔都會有,五分鐘可以捉到七八隻

呢啲蝦大概 1cm -1.xcm 長,比金魚街賣嘅紅蝦細1mm左右
細極火 $1隻
荃灣有$10一袋黑殼 廿零三十隻一袋

溪蝦可以大到5-6CM長,
大咗乜都食,惡過啲魚
如果要食藻,冇錢就黑殼蝦,疊水就大和藻蝦,
觀賞用米蝦 / 水晶蝦,唔係乜藻都食,食缸壁藻能力有限。

缸壁藻買粒螺就夠,一般嚟講黑金剛1-2粒已經夠食到30方缸乾乾淨淨。
黑金剛淡水會產卵,但係出唔到世,可以控制到數量,
如果想得意啲可以免螺,有幸繁殖到仲可以同人換野,
要玩蘋果螺就要做定心理準備 一多起上嚟好恐怖。

真係唔想用螺就買幾條小精靈
同埋如果有強迫症唔好種莫絲,啲碎碎執死你
兔螺先啱
唔好意思 新手比較多問題
想請問下 底砂方面用咩會比較好?
因為諗住種埋水草,所以有打算用黑土鋪底
有見過有人話用黑土養鼠魚唔係咁好
如果小精靈的話 係唔係情況會好啲?
要水草就用返水草泥用細粒 / 波波泥,
比較冇咁易傷鼠魚,

新手玩細缸要控水先係最難嗰 Part
用乜泥乜草,啲魚會自己慢慢去適應個環境,
唯獨係水質大副轉變佢地就會死,
水體積細,水質轉變會好明顯,換水換多啲都會出事。
我黑土

鼠魚 小精靈都有養
我開始後悔玩莫絲了
生又生得快 用膠水粘著果D一長又周圍飛
收到
我都見好多人話細缸控水會比較難
但自己係第一次養魚, 對好唔好控始終無咩概念 (因為無對比)
可能都需要交下學費先掌握到

你啲鼠魚會唔會翻土?
我見有啲人話啲鼠魚有吸土進食習慣 會搞到啲草飛晒出黎
+1 唔知係咪買錯品種

見人痴完生得好靚有層次 我就周圍飛
最好係用魚絲綁
跟住CUT走多餘嘅位等佢慢慢生先靚
我就用緊爪哇莫斯
種好草先加魚
你種左前景

啲草幾cm 厚連螺都翻唔起啲土

可以揀啲唔洗落co2既水草

開缸到宜家都無用過co2

生得幾靚都會甩,生物會去咬,
睇甩得多定小,細細執莫絲跌咗落泥/草皮到你睇唔到,
會慢慢生.... 抆出嚟就連原本啲水草一齊拉埋出嚟,屌
係啊 我都係打算養好草先放魚
開缸擺好景種好草 養一排水再諗
有冇後悔過放黑線飛狐入去食藻
幾好用 有咩壞處
好撚大條 ~ 格格不入 之前有幾條成由1CM 生到 5CM 送咗俾人
大條黑線飛狐唔撚食藻
我都想送俾人
重有殺手螺同角螺都係唔錯選擇 細細粒咁
啲草有上曬水面 但都係碎濕濕唔係成枝 無傷大雅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞