養魚/蝦/蟹/草/珊瑚 魚缸討論區(5)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
係唔係跟啲水草入缸既蟲?ADA 有保証喎
30cm立方缸 之前種牛毛同扭蘭 養6-8條稻田魚 1條紅鉛筆 1條小精靈 玩左差不多兩年 啲扭蘭越種越少 牛毛又無鋪草皮效果同埋有少少黃
上兩個星期翻缸 今次種莫斯 鐵皇冠 水榕 椒草 皇冠草 今個星期啲皇冠草葉有啲焦同變黃 魚就都係紅鉛筆同小精靈 稻田就去咗生態缸
其實啲草出問題係咪關支燈事 支燈係雜牌
30缸 ~ 淘寶買支尼特 / 魔點都係2-300,
有打CO2 就用支好小小既燈 ~
想升級換缸
有冇人收 40x25x25+濾桶+千尋水草燈
想要埋入面生物再另計
FB 好多買賣谷 ~ 實有人一要
想問問養蝦佢地食咩的??
純蝦缸要養水同養藻,食藻就夠,
想生仔就間中餵啲旦白質蝦糧。

如果魚蝦草缸,基本上唔會餓死。
謝,最近有人送咗缸蝦比我玩下

有藻

不過唔知點解死左2隻
水草都不外乎3樣野,光照,CO2,肥料
照咁睇係支燈唔夠光,淘寶幾百蚊都有啲好好,
尼特利 / 魔點 30缸用細燈好平,
牛毛同扭蘭都好粗生,冇CO2都會慢慢生!
如果你用正常水草泥,半年後就應該冇肥力,可以落一落液肥
如果本身已經係一個完整既蝦缸 ~ 可能水溫問題
要放係屋企邊個位好?@@
要睇你養緊乜蝦,
普通米蝦類唔可以太高溫,相反蘇蝦類就可以高溫啲,
上網可以查到資料,買個溫度計去度一度
我應該係普通料,我放咗係窗邊,呢兩日太熱
普通米蝦過28度好易死 窗邊冇開冷氣基本一定過,
我個草缸一過25度就會吹返凍佢
如果係蘇蝦就可以28-30度都生存到
一般平價蝦都係米蝦,貴小小既水晶蝦都係唔可以太高溫 ~
唔好陽光長期直射 ~ 最好係冷氣底
不過最好都係加把 USB風扇吹吹
新手可以得閒睇睇
AC草影 : https://www.youtube.com/@acshop666
好多有用知識,生動有趣唔悶

呢個就專門講蝦既 : https://www.youtube.com/@shrimpba
賣蝦同埋做水晶蝦比賽評審
見人地啲草會出氧氣珠 我果啲無反應
燈有分普通led白光 同 rgb, 草缸係咪用rgb
我用ada2代泥 以為佢包底肥就夠 一直無落肥
噚日買咗支肥 希望啲草唔好咁易枯
種好啲草要諗冒泡 冒泡仲要好多因素 ~
燈用RGB會比較好,水草基本只需要紅光同藍光 ~
ADA 啲液肥都十幾款
想問下
我落咗好多水草膠水落沉木黐住莫絲
依家好核突,勁多白色。怕唔怕
如果我想鏟走晒佢 有冇方法
一向都建議係用魚絲,水草膠一定係咁
我都想用魚絲
但舊木連石已經落咗水 拎唔返出嚟
等啲莫絲生大咗就唔覺架啦

我依家個情況係咁
第一次用水草膠。希望黐住嘅部份唔好死。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞