養魚/蝦/蟹/草/珊瑚 魚缸討論區(5)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike

生得好雜
不過有無人有興趣領養?
咁多魚 係咪要成日換水
btw 我個缸生到勁多雜螺 有冇人知 點樣唔落藥咁控制數量
換水的話
個循環系統都仲算ok
懶換水係變咗會好易爆藻
水質應該都ok
呢排屋企開冷氣
一星期會少1L 多少少
咁一星期就換走3L 水
補返夠4L 左右

雜螺的話
或者買一隻殺手螺幫手
想問下開左冷氣個缸都31度點算
咁熱係味養唔到蝦
加風扇吹水面囉,我冷氣開26,加埋一把電腦風扇,開得幾個鐘之後水溫就跌到得22、3度
開咗冷氣都水溫31 度
有無諗過無魚缸擺位根本就唔啱
新手想整水草缸試下養蝦仔魚仔
買左個細缸40x25x25

暫時方向會買
千尋A401
亞馬遜泥
迷你矮珍珠 , 鐵皇冠之類既陰性草
外掛過濾
CO2 set 仲做緊功課,定係陰性草味必要用?

求師兄指點
我同你個缸一樣大
我都係新手
冇底床裸缸種緊d沉木水榕,鹿角鐵皇冠, 仲有棵布朗尼
唔知種唔種得掂
買左支千尋wrgb ii slim 未到
我用水妖精+濾筒同水冷
我諗你養蝦更加需要用水冷機
而家養左4條剛果旗, 2條七彩神仙, 2條三間鼠
諗住加多條三間鼠, 等佢地大膽d 多d游出黎
師兄個水妖精幾大 怕套佔空間
Powerhouse個牛奶樽貪佢有得降埋PH值
係金魚街買齊料 新手上路
點知返到去支A401閃一下熄左
明明係店試無事
最後求其買個外掛
爬地珍珠 ADA黑土
種得唔深 有啲珍珠沖沖下浮起左
好在仲要3,4珠無事 由佢地生算

今日去睇下換返支401睇睇
養le d草唔洗打co2啦, 但聽講真係會靚d嘅
我都係新開缸無耐 養魚,蝦 & 水草, d蝦成功繁殖
師兄個缸幾大 有無圖share
好似45x27x30, share就唔好了 都係新手野 柒柒地
都係鋪沙鋪水草泥 前景用莫斯 中景草 後景草咁排落去
我初初都有種矮珍珠 但我加哂水先插落去 所以係咁甩

一開始d蝦係咁死 又翻埋缸玩埋底濾+圓桶
你諗住養咩魚? 要同蝦共養有難度
圓桶我養龜時用過呀 但係每次換水都要用口吸水
有啲噁心唔再用了

我味睇咩品種 都係啲細細條既
養得魚就蝦唔會繁殖到

隻衰貓成日跳上去偷水飲
加層隔網解決

想請教一下大家 ,, 我剛買左啲波子魚返嚟日, 就見到一少堆魚毛仔圍住波子。, 但係啲波子魚猛咁食佢魚毛.

唔係佢生出嚟咩 定要我分開佢地
有冇人玩緊生態缸?

d泥面成日有d白色野係度 想問下係咪一定要吸走佢? 有冇其他方法可以令到佢無左?

有冇人知白色粒粒係咩黎 係咁生

上網又搵唔到
想問下

開新缸嚟養蝦

究竟落完硝化菌之後養水使唔使放條魚落去?

有啲人話要有屎比硝化細菌做食物先養得好
唔洗
放幾粒糧
螺卵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞