養魚/蝦/蟹/草/珊瑚 魚缸討論區(5)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
有無巴打試過二代泥個supplement加沙底夠唔夠力
唔係行山驚
聽鬼故啲人成日因為亂執嘢中伏
2023年啦
有冇人試過射精入魚缸餵魚?
依家天氣熱
真係好難種野
邊度有給力納豆菌賣?
行曬成條金魚街都唔見
開咗新缸養緊菌
想問下用濾桶夠唔夠打氧氣養到菌
出水口係水入面
好似打唔到氣入水?
60x30x40 tank,
想整sump filter,但好煩
有冇氣bump?
同埋有冇油膜處理器入水?
有用氣bump
無油處理器
平時人手撈走啲油得唔得
今日入坑買咗啲極火蝦
放泥 對水 啲水用過濾水再滴咗幾滴除氯劑
有啲蝦會喱埋角落,有啲會係咁游水
擔心會唔會係水流過大,但啲海草都唔係吹到飄嚟飄去好擔心佢哋會死
就咁睇字你係咪冇養水?
買嗰陣個老細話除完氯過半個鐘,再對完水就擺得入去,係咪錯咗?
https://www.youtube.com/watch?v=MCVs-6pzwyA&t=266s
可以參考下呢個
基本上就係等新缸run一個禮拜先落生物
同埋蝦好敏感 盡量唔建議落除氯/ 其他藥劑
有氣bump都養到菌嫁啦
耐心等1-2星期
落d硝化菌等佢run
你個缸係新缸定舊缸?
其實不嬲養蝦ge 水都唔建議落乜乜劑
要除氯,拎另一個氣bump,bump半個鐘乜都搞掂
然後用滴漏方式換水
屋企兩個魚缸繁殖左個細魚缸
BB size 33*38*20cm
no added co2+入門水草燈+水妖精

正皮>河床景
負皮>無紅草 dutch style
利申新手 整得樣衰勿鬧
新過我既新手歡迎抄功課

ADA 90x45x45
你條櫻桃燈好紅
材料買左河床景
Dutch style下次魚缸生仔會再找數

如果你想整一個有草既河床景 你會需要:
魚缸x1
過濾器x1 ( 請根據魚缸大細同養魚密度自行選擇 我呢次用水妖精 所以另外需要一個氣泵)
水草燈x1 (請自行選擇覺得可靠嘅品牌)
水草泥 適量 (請直上ADA 唔建議使用雜牌 真係有一定差距 唔好貪平啲啲)
裝飾沙 適量 ( 任何你望得順眼嘅種類 有錢的話推薦ADA兩種化妝沙 我冇錢所以用雜牌貨)
石 適量自選 (我用左鵝卵石)
沉木 適量自選 (我冇放 請自行取捨)
水草 適量自選
生物 適量自選
co2 set 可選 (有的話草會生得快同靚好多 今次我冇用 但係仍然強力推薦使用)
1. 加入水草泥
建議預留最少40%空間
2. 加入鵝卵石
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞