養魚/蝦/蟹/草/珊瑚 魚缸討論區(5)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
加個新缸養水中
ADA
嗰缸幾大 。第一次見打橫咁樣擺燈
45cm缸養蝦,
因為唔係種草,支燈買最細Size,
等緊個夾架送到就會打返橫

養1個月水出藻先落蝦
餵小好多糧
左下角嗰個格仔有咩用
巴打玩咗幾耐 覺得你好有經驗
餵蝦位
常見養魚問題來來去去都係嗰啲姐
想請問下 如果想買米蝦的話 有無話邊間鋪頭好啲?
定係求其一間都ok
有無底
新手平極火蝦玩起 水雲/影子
咩係有無底?
我都諗住養極火
姐係之前有無養過蝦

無就呢個
https://www.youtube.com/watch?v=c_0ooURkIXw&list=PL2jMVxMayb12UDJ056p37qN5abRYEzBuF&index=1&t=5s&ab_channel=%E6%88%91%E5%8F%AA%E6%98%AF%E5%80%8B%E9%A4%8A%E8%9D%A6%E7%9A%84

菌用其他硝化細菌代替
泥用ADA一二代都得
一代要換耐啲水 養水養多一星期
極火好撚粗生 ~ $1隻細極火死咗都唔心痛,
可以直接用水喉水/過瀘水,
要好似上面條片咁搞棉花糖藻要好耐同未必會成功
養好水就放蝦體驗一下先啦
通常死得咁急可能係溫度
水雲啲魚係咪比較多款
清水妖邊度買

之前無養過蝦/魚

我開左缸就黎3星期
用緊ada二代泥
有幾棵迷你榕+莫絲黐左喺舊青龍石度
仲有少少鹿角鐵皇冠同田字草插左落土

本身養左一星期水之後 買左幾隻極火諗住試一試
但係依加死淨一隻
開始死蝦之後 買左試劑驗水質 發現no2 no3都爆
今日再驗終於no2 0, no3 10
諗住等多個星期再買蝦
好對唔住之前啲蝦
落完泥養水要keep住換水同加菌
泥入面Ammonia>no2>no3
換水前要煮沸
換水係減少呢三種野
魚prefer多換水
蝦prefer少換水 換少水
有種草/Moss/爆藻可以減少將來換水頻率
等個數stable咗 0ppm 0ppm 10ppm先好落生物試水
10日仲未死可以再追加少量
裸缸?

水草缸應該易養啲 本身鐘意弱酸環境
魚街間間都有
唔知我多數荃灣買魚
舊石有冇洗酸?
有啊 應該⋯
間鋪標有酸洗 我返到黎無再搞過
Check check缸水PH幾多,
一個星期未養好水正常係易死,
同埋個缸幾大?
30x30x30cm
ph驗左而家係7.0
未驗gh
你舊石大唔大舊
個缸得 27L水,扣埋啲泥泥石石,俾盡得23-24L,
水體細,水既震盪會好勁,溫度又升得快降得快,
換水換多啲都可以會搞死啲蝦,
你用緊咩過濾,加大培菌面積先係路

細缸+造景,好多人都未必玩得掂
舊石唔算好大舊 等個景生好啲先再擺上黎獻醜
本身用緊掛濾 但係我用佢本身跟嘅濾材 又覺得好似太少咁 培唔到咩菌
上星期索性買左個圓桶返黎用
買左個銀箭xb303+1L ma環
第一層個底鋪左少少羊毛絨+佢跟嗰舊黑棉
第二層落晒ma環
暫時係2個過濾一齊開
諗住等多一星期先蚊走個掛濾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞