養魚/蝦/蟹/草/珊瑚 魚缸討論區(5)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
好似25cm
大窩口間哈哈蝦好大間,成間旗艦店咁,裝修又靚,
啲野又唔係貴,以後唔駛去力生同啲賓妹迫
力生應該平過佢?
差唔多,哈哈哈做緊買3送1
聽日我都去哈哈哈睇
佢哋多唔多水草

想問下 養水果陣d 藻係 綠色 依家養養下會變左啡色 係咩原因
由期係近泥底d 位
啡藻係水中養份過多,換水+餵小啲糧
想問吓,點解我對左温對左水,一放啲孔雀落去過幾個鐘就好似中左柱狀咁有啲白毛係身,係咪問題?仲有點解我啲孔雀b好似養唔大咁的,一到差唔多時間就死,成體魚都係咁,養養下就集體死亡
但需唔需要剷左佢先?
剷啦,好核突
你講下你點換水, 前排天氣凍 水無對溫又換得太快啲魚好快就病, 無對溫最好用滴漏水桶
同埋你有無test kit /試紙 ?
主力要測試 ph / NH3,NH4+ / NO2 / NO3
NH3,NH4+ 最好0 / NO2 最多少少
NO3 多換水就ok, 唔多毒
有錢買試劑, 易對色同準好多
放隻金剛螺落去好快食哂
我開始嘅時候就係買咗兩隻蜜蜂螺
之後生到周圍都係蛋實在太嘔心
人手剷最快
我之前堆蜜蜂螺又係生到成缸都係
最後都全部唔要 而家一隻黑金剛一隻蜜蜂螺就算
水未養好,硝化菌未得,
生物一多啲屎負荷唔到就成缸水有毒,
集體死就一定係水質問題
下次再死魚就抽哂啲水重新養菌。

孔雀BB要餵得好密,小吃多餐,
隔離盒養到1.5cm左右先好放出去
放兩隻小精靈食,
唯一對蝦冇與趣既魚
我係新買魚放落去,本身入面都有啲紅連燈係到,但係個啲又冇事,唔知係咩問題
冇用過試紙,定係真係黎唔次大消毒好呢?
嗰大缸琴日放啲幾條小精靈
希望埋米奇唔好咬佢哋
觀察中
但係佢又生到綠澡啲水應該冇問題?
有排五理他地,好好地又係自己死
次次都係大到一個位,就自己死曬
好似死亡鬧鐘咁,
一隻就唔會生蛋嫁咩
之前有養過異型 都係唔食蝦
係食死蝦
淨係BB死定成年雀魚都死?
暫時1隻養住都未見有啲螺B出嚟
蜜蜂螺應該都係要氣水先繁殖到,但會照係缸壁生旦,
有養胡子可以當食物 ~
最好有相, 睇下咩生活環境同埋d魚點樣
有藻有可能係其中一種肥過多, 仲有好多其他原因, 要睇係咩藻先
如果你養左好耐又少換水, 我會建議換左50%水先, 再買個試紙睇下, 成日死魚即係個水質唔太好
一般建議一星期換一次水, 一次三分一 / 四分一, 頭一個月水質唔穩定, 如果測出黎水質太毒可以要連繼幾日都換少少水
有底砂要係換水果陣分地區吸屎, 無吸過遲早都係會毒死啲魚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞