而家社會氣氛沉滯到好似等緊大事發生咁

1001 回覆
2976 Like 259 Dislike
邊句話唔俾?
捉到你黃尸底, 驚未?
佢自由市場好難做到啲咩
除非限工時
叫人衝 自己鬆
根本做唔到
好多基層工工時計到好盡
如果計埋飯鐘咪8個 唔計9個
我見過7.5鐘 就係唔計飯鐘
有部份要返一至六 9個鐘 其實星期六就係OT鐘
依個咪係僱主搞埋陰濕野 仲未計無償OT
跟住無人去見工 然後僱主尻叫要外勞
有成堆人有經 又要挑三選四
你估下白紙返來做效率高 定 請個有經返來做快?
一個白紙訓練要上到手要3個月 有經EXP 2個星期
就係為咗個少少錢 而搞今多濕尻野
你得閒呢 去睇下人地招工返幾多個鐘 幾多錢 人地公司做乜類型
你咪知道老闆就係唔會蝕 只有工人蝕
唔係成日話自由市場係好 係要有條例限住一部份野
唔係就係比人玩爛
我見過唔少好多人玩爛條例 先搞大家仆街
香港人本身就係藍絲
搞到自己先變黃啫
呢個真喎
大事已經發生緊
爾完參觀東莞香港機場物流倉,已經預告香港某個行業死亡

再諗吓佢哋上到去,對十幾年前科技嘖嘖稱奇,佢哋返落黎後,有乜撥款議案會被光速通過?
我等緊蘋果個廣告
播親之後都死人lum樓大災難
https://youtu.be/kVv_Q6UbLTQ
搵到錢搵個好價錢買美元資產
搵夠就移民
咁努力做咩
走唔到就擺爛
其實比家超拎住3萬大軍
北上逐鹿中原都唔係講笑
夠亂就得 而家仲未夠亂
2023 -2028 應該都幾運滯
依個地方真係自取滅亡
未封姐咁嘅趨勢你覺得唔會?
選擇性失明啊
人地美股covid之後升到乜咁回番兩成
仲係高過2019年高位
香港連平均數24000點都守唔到
中資外資都冇信心

當然可以反人性咁話而家撈底就岩啦
唔會有事發生,因為只係所有野慢慢咁死去,
應該話好似last of us d 喪屍咁,叫香港既人大腦死左,e 家係有d 叫偉大祖國既包子菇菌控制左個身體,但身體都會開始慢慢腐爛,但暫時都係行動到,但行動只會越嚟越慢,最後都係會死左變左做包子菌既苗床
咁解釋明唔明?
番哂大陸玩姐
臭港留俾老野慢慢玩
地鐵星期六都好逼下
D人唔出尖旺姐
咪玩 公務員邊有咁梟雄
你覺得會就得啦 最緊要走得開心
咁特衰政府係乜野堂呀臭閪蚑那賤蛆
我只問政治權利既姐
自由建立於規則、自律
唔係任意妄為

但立規則果班香港政府傾斜商家係人都知
上面鍾意連遊行都唔批啦

自由都唔係表面兩隻字意思
咁樣解讀者係支那人隨街痾都係佢地自由吹佢唔漲

背後好多細節、民俗、互惠、道德線去建立
但你仍然係一隻媾唔到女嘅廢柴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞