睇撚到叫人捐錢比非洲兒童就覺得好撚好笑

316 回覆
1448 Like 43 Dislike
自己都窮所以唔捐錢 同有錢都唔肯捐係兩樣野黎。

前者無可厚非, 但係如果你認同後者, 就唔好怪點解呢個香港咁多有錢人唔肯捐錢比買唔起樓既窮撚。

非洲人唔應該生咁多, 唔抵幫我認同你既, 但係如果講到天災瘟疫都唔捐錢就有d過份。
班友都痴撚線㗎,唔捐唔緊要,唔代表非洲人係抵死

如果窮係原罪,咁八成連登都死得啦

唔捐唔緊要?
屌你老味d宣傳 夠膽死話 試想像你個仔係其中一位
咁撚樣博同理心
含撚啦
唔撚識用套?
窮又要生 佢六合彩都買唔撚到啦
講呢d
拎連登仔同第三世界人比
第三世界 戰亂 病
乜乜77 連發圍機會都無
你傻撚左?

我冇鬧啲人唔捐,因為我明白大部分人道組織都係食水深,我只係指出班冷血撚成日都話非洲人抵死呢個論點係泯滅人性,班冷血撚話非洲人抵死係用物競天擇嚟立論,咁你同Nazi 有乜分別,人哋都係主張消㓕劣質基因,希特拉都話咁樣係符合人類利益,結果死咗幾千萬人,人類卻冇因此得益。

當然,你話幫佢哋節育,我都十分認同,但唔代表班非洲人係抵死呢個論點係啱
你唔捐錢要班人餓死
趕狗入窮巷班人會做咩
諗下邊樣損失大
AGGER

之前J2仲有個廣告成日食飯時間播, 屌你老母

而家日日12點都會喺翡翠台嗰度播 次次都係我lunch time到播 見到入面啲細路好撚核突 冇哂胃口

係呢, 之前做廢青無工開日日係屋企食, 見撚到個廣告"多斯"真係無胃口食野, 屌你老母
唔知鍵盤捐血嘅JR 見到之後會點睇呢
當我捐100蚊出來,都唔知有幾成會真正落到佢哋手,中間已經唔知俾幾多ngo高層,街站sales抽走曬

呢個先係正解
當我捐100蚊出來,都唔知有幾成會真正落到佢哋手,中間已經唔知俾幾多ngo高層,街站sales抽走曬

呢個先係正解

上面咪有人post左出黎

http://www.theidonate.com/media

抽查慈善機構帳目
看似冷漠無情,其實好有道理,我居然無法反駁。。

姐係即係

死開肥絲 捉你返非洲比人輪咪解決曬生育問題囉
不過果邊d人屌唔屌狗我就唔撚知啦

肥絲,我屌你老母,好心你唔好攪攪振阻住人討論啦 你解釋下點解要咁做? 你認唔認罪?
我年中都捐唔少比馬會
其實做呢啲善事,都係基於人人平等既概念
雖然個個都知呢個世界係唔公平,生做鹿就預左畀獅食
但係人唔一樣,所以先要推翻帝制。

就好似,太子一開始拎哂社會資源,啲人出身貴族,用權用錢撚啲人民,係咪應該叫佢地捐番啲出黎

每個人都有發展潛力,但係因為出身,令佢地無得發揮,捐錢就係其中一個減低呢個情況出現既方法

不過樓主講個班兒童...... 發展潛力........ 就真係見仁見智啦,捐錢個啲可能睇到我地睇唔到既potential

如果佢肯集中資助去資優兒童,當外勞又好,引入專才又好,可能我會捐既,不過呢啲又俾人話希特拉架啦
唔知鍵盤捐血嘅JR 見到之後會點睇呢

5毛 9 up就叻條友
同熱狗一樣 要用自己錢就不了
駁唔到
無得駁
啲administration fee 同畀班director 嘅人工都用晒,捐佢老味

[img]img][/size=5]

死開肥絲 捉你返非洲比人輪咪解決曬生育問題囉
不過果邊d人屌唔屌狗我就唔撚知啦

唔好quote圖唔該
捐安全套都叫有啲意義= =
捐安全套都叫有啲意義= =

死返5P啦屌你老母
我捐海洋生物/動植物 保育
係因為人類對佢地唔住

對咩唔住,弱肉強食好出奇,你會唔會話d師子對d獵物唔住

如果要講弱肉強食,窮撚都冇權出聲反抗有錢人啵

事實係

窮撚有咩資格出聲 你係屋企入面如果你唔係收入來源得話你講野都唔好咁大聲
啲錢都唔知去左邊度
永遠唔捐錢
但係個小朋友出世喺非洲佢都唔想㗎喎 個小朋友好無辜
捐咁耐 小母牛 都做左老母牛啦
都仲係無生產力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞