睇撚到叫人捐錢比非洲兒童就覺得好撚好笑

316 回覆
1448 Like 43 Dislike
諗起啲人成日話你睇下非洲兒童連食都冇得食呀
又諗起啲人呼籲捐衫捐波鞋比佢地
真係越諗越眼火爆
同埋覺得D慈善團體根本冇認真想解決非洲兒童既問題, 只係想張佢地無限放大去想人延續捐款

見到D慈善團體叫人支助D非洲兒童讀書就嬲
屌 比你讀幾年書識幾隻英文 係非洲有撚用咩 明顯想賺管理費
反而小母牛計畫 就踏實好多 最少理念上可行
果d懶好心組織 乜撚野樂施會果d
比撚曬非洲d瘦到仆街既小朋友相出黎
怪就怪佢老母啦
你話我每捐50蚊你捉一個去打靶就差唔撚多

如果佢叫人地每個月捐幾十,一百左右都ok既 我諗幾十蚊都對生活冇乜影響既
太多就不了

就係大把你呢啲傻西 所以啲所謂慈善機構就賺到笑 一個月捐一百幾十就當自己做緊善事 仲要自我感覺良好
間唔中拍片影吓啲細路幾慘 等你地課金
一邊啲非洲黑鬼係咁生仔 另一邊又一大班傻西捐錢 啲機構就係中間抽水
真係100%賺錢嘅生意
皮已正
根本非洲就唔應該有人
比返啲生存空間啲野生動物

冇人d動物少好多食材
如果佢叫人地每個月捐幾十,一百左右都ok既 我諗幾十蚊都對生活冇乜影響既
太多就不了

就係大把你呢啲傻西 所以啲所謂慈善機構就賺到笑 一個月捐一百幾十就當自己做緊善事 仲要自我感覺良好
間唔中拍片影吓啲細路幾慘 等你地課金
一邊啲非洲黑鬼係咁生仔 另一邊又一大班傻西捐錢 啲機構就係中間抽水
真係100%賺錢嘅生意

同埋覺得D慈善團體根本冇認真想解決非洲兒童既問題, 只係想張佢地無限放大去想人延續捐款

因為你未捐過,亦冇睇過人地既report講佢地做左乜野
扣除必要開支先到D非洲兒童手上, 你唔捐佢撚有糧出
駁唔到
慈善團體最大既問題係財政透明度
善心被濫用係二回事…
有冇人揸槍迫你捐?
助人自助識唔識係乜?

我唔係樂善好施都要岀句聲…

姐係點呀
呢d乜春慈善環保機構,中間都唔知食水幾深
成日請埋d人係街度鳩sell
試過同過一個傾計,聽佢地講好多成日一個都sell唔到
善心被濫用係二回事…
有冇人揸槍迫你捐?
助人自助識唔識係乜?

姐係點呀

屌佢老尾 4句都鳩唔搭柒
當我捐100蚊出來,都唔知有幾成會真正落到佢哋手,中間已經唔知俾幾多ngo高層,街站sales抽走曬

以前以為係真係幫到人,原來天真過天真嬌
有d機構手續費少d,例如聯合國難民署。
而紅十字,樂施會就好PK

利申:有捐比難民署
善心被濫用係二回事…
有冇人揸槍迫你捐?
助人自助識唔識係乜?

姐係點呀

唔識中文Reading?

得啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞