睇撚到叫人捐錢比非洲兒童就覺得好撚好笑

316 回覆
1448 Like 43 Dislike
每個捐一百幾十助養班Nigga就可以企係道德高地真係抵到爛

睇到班柒頭捐完啲錢就係度自High真係好撚好笑
我捐海洋生物/動植物 保育
係因為人類對佢地唔住

對咩唔住,弱肉強食好出奇,你會唔會話d師子對d獵物唔住

如果要講弱肉強食,窮撚都冇權出聲反抗有錢人啵

社會上事實唔係有錢人玩哂咩 法律唔係保障有錢人架咩

社會上事實唔係有中聯辦玩哂咩
事實上係點, 同"應該"係點 係冇關係
鬼唔知現實社會長夜黑暗處處險惡,
但因為咁人先需要爭取同建設, 咁人類先會進步

屌 講到尾咪又係窮撚打飛機
諗得咁美好 貧富懸殊咁易搞就好
怪就怪你自己冇能力 窮撚有權出聲 但係邊個理你?
到你變左有錢人又會唔會講呢番說話?
每個捐一百幾十助養班Nigga就可以企係道德高地真係抵到爛

睇到班柒頭捐完啲錢就係度自High真係好撚好笑

知唔知咩叫道德高地呀?
係因為人類對佢地唔住

答非所問,人哋有話過易搞?
難搞又等於唔使搞
如果係咁就乖乖做中共順民啦
除咗用自high同打飛機老屈人重有咩pt?
Agger
永離六道,睇開d啦,咁樣mon post證明自己唔係偽善

對你黎講唔係聖人都唔係善架啦,將個標準set到咁高,然後方便自己踩人
係因為人類對佢地唔住

難搞又等於唔使搞

冇話過唔使搞 你有能力搞到冇問題架
有人肯服你咪得囉 你冇料又要有要求
邊個理你 而家有錢人玩哂就係因為佢地企係社會最頂端
咪就係弱肉強食 你係弱既就諗下點變強而唔係係到發夢
係因為人類對佢地唔住

難搞又等於唔使搞

用你邏輯
咁我哋冇能力既人咪乖乖做順民囉
有咩問題

有冇人理唔係重點,亦唔係要求啲咩
而家自己有個原則去堅持
大家互不相干
我有我做,你就冇啦啦過黎伸一腳
這樣做對你有什麼好處?
班非洲佬分分鐘都比慈善機構利用緊
十幾年班生番冇進步過
同樣班有錢佬都希望你地班港豬窮撚死撚哂佢好過,唔明白點解你地要出世,真係五十步笑百步

有錢人唔會咁諗
無窮人出世邊個服侍佢地同埋俾錢買佢地起出黎的樓供養佢地

難搞又等於唔使搞

用你邏輯
有咩問題

而家自己有個原則去堅持
大家互不相干
這樣做對你有什麼好處?

有錢=有能力=主宰社會
你有錢幫到所有非洲人脫貧都得架
冇人笑你添 因為你有錢就係道理
但你冇能力唔做順民可以做咩?
坐係到等發達?同班非洲人一樣等飯喂到埋口?
你最多可以做嘅咪等有能力嘅人幫你改革囉
你可以繼續做 但我可以唔同意你
其實宜家非洲都幾先進,睇ming仔先知

難搞又等於唔使搞

用你邏輯
有咩問題

而家自己有個原則去堅持
大家互不相干
這樣做對你有什麼好處?

有錢=有能力=主宰社會
你有錢幫到所有非洲人脫貧都得架
冇人笑你添 因為你有錢就係道理
但你冇能力唔做順民可以做咩?
坐係到等發達?同班非洲人一樣等飯喂到埋口?
你最多可以做嘅咪等有能力嘅人幫你改革囉
你可以繼續做 但我可以唔同意你

你可以唔同意我,但我唔明你唔同意既原因喺邊
我冇能力只可以做到少少野,但改變唔到啲咩,只係根據自己原則而做
咁你唔同意啲咩?
少少野都唔應該做?
唔應該按自己原則做事?
講野咁涼薄有咩意思
呢個世界人人都應該係平等

細路出黎做幾年野先講啦
啲錢係自己辛辛苦苦日日俾腦細屌既血汗錢黎㗎
咁樣俾左班垃圾不如留黎自己食多餐好過啦
你估香港生存好輕鬆呀?

捐俾咩機構,了解財務狀況,全部有自己既權力,冇人逼你,

你有權叫人捐
我都有權叫人唔捐

咁咪公平囉

冇話你冇權喎,但唔好當人冇腦

事實係好多捐款俾人一層一層cap哂
另外捐錢根本幫唔到佢地

但有啲地方要藥同疫苗都幫唔到?

叫佢絕育就幫到
自己生仔自己找數係常識吧

你做乜自我感覺良好架啦,唔良好都唔會做啦係咪?
同埋我冇話係應份,而係你可以唔捐,但突登開個post踩人我就覺得有問題囉

開咪開囉屌你老味
我覺得捐錢戇鳩咪笑下你

所以咪俾人篤穿咗自己講野冇pt囉

pt咪就係非洲垃圾nigga
唔撚絕育世世代代窮
再遇上你呢種懶係善長人翁
捐果幾十以為救世界
跟住又繼續生
笑撚左

係咪我唔捐佢哋就會絕育?
我冇話自己救世界,只係冇好似你咁踩人拎存在感姐

你唔捐佢地緊係唔會立即絕啦
不過你捐,咪助長佢地囉,
唔出聲既港豬點解比人屌?你明未?

利申:以前有捐,點知聽過個故仔,就係呢d人知道個細路會有人助養,愈啤愈多,明白未呀?懵撚

有冇research指出捐款同非洲生育率有因果關係?定係靠估?

呢句都講得出
算啦大愛撚
極右主義同思想抬頭

但我BUY

你做乜自我感覺良好架啦,唔良好都唔會做啦係咪?
同埋我冇話係應份,而係你可以唔捐,但突登開個post踩人我就覺得有問題囉

開咪開囉屌你老味
我覺得捐錢戇鳩咪笑下你

所以咪俾人篤穿咗自己講野冇pt囉

pt咪就係非洲垃圾nigga
唔撚絕育世世代代窮
再遇上你呢種懶係善長人翁
捐果幾十以為救世界
跟住又繼續生
笑撚左

係咪我唔捐佢哋就會絕育?
我冇話自己救世界,只係冇好似你咁踩人拎存在感姐

你唔捐佢地緊係唔會立即絕啦
不過你捐,咪助長佢地囉,
唔出聲既港豬點解比人屌?你明未?

利申:以前有捐,點知聽過個故仔,就係呢d人知道個細路會有人助養,愈啤愈多,明白未呀?懵撚

有冇research指出捐款同非洲生育率有因果關係?定係靠估?

呢句都講得出
算啦大愛撚

連登仔邏輯

有愛心既人=大愛撚
有道德既人=道德撚
做善事既人=偽善撚
非100%善=偽善
有d機構手續費少d,例如聯合國難民署。
而紅十字,樂施會就好PK

利申:有捐比難民署

紅十字同難民署唔經籌募公司課金嘅話,行政費得單位%
樂施、培幼會、救助兒童會同無國界就食2X-3X%,得返啲渣
錢去咗邊?去咗請籌募大屍、賣廣告
大家認為嘅非洲

真實嘅非洲
有d機構手續費少d,例如聯合國難民署。
而紅十字,樂施會就好PK

利申:有捐比難民署

紅十字同難民署唔經籌募公司課金嘅話,行政費得單位%
樂施、培幼會、救助兒童會同無國界就食2X-3X%,得返啲渣
錢去咗邊?去咗請籌募大屍、賣廣告

剩低啲錢去到果邊,仲可能俾當地啲軍政府甚至middleman 再食一浸。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞