LIHKG 箍牙集中討論區 51

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
我consult咗兩個專科醫生,佢哋個plan都幾唔同,想喺到問問各位意見
我有骨哨,箍牙最主要想改善嘴突問題

咁第一位醫生就話我個case未去到好嚴重,剝4隻小臼齒就可以,如果想笑上嚟露少啲牙肉先落骨釘,不過可以箍咗一排睇下效果點再決定
總共箍2年

但第二位就話要落5粒牙釘,剝都係剝4隻小臼齒,咁就收番排牙5-6mm,同埋笑上嚟露少啲牙肉。總共箍2年半至3年

至於價錢就兩位都好貴,兩個只相差幾千蚊同埋我都同意之前各位巴絲所講,排牙跟一世,唔應該因為差果1萬幾千而做決定
有冇人箍過邵文婊 高潔牙科?
等咗2個月終於有期做咨询
諗住到時直接搵佢箍
想問有無人箍 黃曉晴
有冇巴絲箍邱家寶 可以做介紹人萬分感激
我自己會prefer落骨釘既醫生
因為你話你骨哨加嘴突
如果想大程度改善用骨釘效果會好好多
其實咩叫黑三角?
有無係陳xx cool過? 番發大廈

智慧齒生到咁 剝好唔好
想瘦面
其實大家箍牙後啲咬合係咪完全正常?
我箍咗一年幾啲牙睇落齊左 但左右邊咬合唔係好平衡 右邊咬合好啲 所以咬野多用右邊 左邊咬合就有啲不正 但望落去已經齊曬 純粹上下排牙合埋有啲唔貼 想知道大家會唔會都有呢個問題?
我同你差唔多,我醫生話佢唔影響所以唔好搞
想問下已經箍完牙, 有上內側固定器, 但係另外透明個個retainer 唔見咗, 一般再整要等幾耐, 同埋幾日唔帶會唔會有大影響
想問有無人箍過楊連傑?想知箍得好唔好🙏
我都類似係咁,但剝完冇瘦過
宜家經歷緊. 一般會跟住前面隻牙郁, 但係都會有機會冇跟.
宜家我全部牙齊哂, 左邊隻大牙冇跟到, 牙醫就加隻戒指係大牙前面隻牙, 加像筋咁拉埋佢, 預2-3個月
有冇人用過鋼絲固定器?或者兩樣都用過?
想知用落分別

本身用緊透明固定器,有興趣想轉
想問下翻箍係咪一定要搵專科架?要成8萬幾,都好赤
搵到醫生肯箍已經好好
都幾貴
但依家無醫生肯執2次咁濟
你仲搵到都算幾好彩
我之前箍冇剝牙,齋箍埋啲牙罅,宜家係個固定器鬆左,啲牙哨左出嚟,所以想剝牙箍埋佢🥲🥲
箍第二次都係搵專科好啲,萬一出問題非專科未必有咁多經驗去處理
你本身幾靚同你預計箍完之後可以靚幾多?除非有剝牙,如果唔係臉形唔會變太多。我自己係因為臉形(嘴突)會跟住變先箍

想問下條線咁箍有咩作用,係咪開始將排牙收入去喇?
應該係壓低前牙 升高後牙(下面嗰排)
上面嗰排就升高前牙 壓低後牙
用嚟改善深咬的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞