LIHKG 箍牙集中討論區 51

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
覆診問過牙醫佢話個問題唔嚴重 主要係因為我本身下巴「咩咩地」所以箍齊左之後就出現呢個問題 我諗由得佢算

橡筋係呢一款?半年左右收唔收到

我覺得OK,係頭幾日好似啱啱上箍咁痛啫,過咗就冇野
類似,同埋我啲橡筋無cross上下排咁箍,上排鐵線用返上排啲牙借力
橡筋上咗4個月已經收得8899, 進度都幾快
如果用緊含有Chlorhexidine 或者cetylpyridinium chloride(CPC)成分嘅漱口水,會牙黃
上完箍,傳統箍
食唔到野
過多兩三個星期會好㗎喇
箍完走位係咪必然
唔想做伸手黨,不過打親過去嘅專科都無聽,黃偉光嗰邊無聽電話,連李淳嘉嗰邊都無得book,暫時有冇專科係接收新症㗎?
牙肉痛到,咬野要妹下妹下咬一下抖一下咁
Retainer搵邊個配好呀? 買zenyum中撚左個大伏,無左四五千蚊
牙醫話排整先,再同我磨牙切片
依家箍個陣啲牙迫到實曬
牙線都攝唔入,極痛
係咪唔洗用牙線
講起Chlorhexidine,有冇人用完之後條脷感覺好似刮親咗?有次用完,唔知對呢隻漱口水敏感定點,條脷唔舒服咗幾日
用水牙線
係 連續用三日條脷好似損咗咁
唔keep住戴retainer嘅話100%走 係走多定少問題
Ching 介唔介意分享下 我都consult咗等報告
睇咗相關新聞,脷唔c服係其中一種副作用

香港牙醫學會名譽司庫王志偉指出,牙醫一般會處方含葡萄糖酸氯己定的漱口水給有需要的人使用,如剛做完口腔手術或有嚴重牙周病等患者,用家使用後雖容易有牙漬,但可以清除,部分人用後亦會出現舌頭麻痹,影響味覺的情況,但並非每個人都會出現。

他指出,除個別情況如長期不能刷牙的人士外,含葡萄糖酸氯己定的漱口水不適宜長期使用。
大概要幾錢?
$68000 淨箍
有無人箍完牙會再自己係出面再買隱形固定器
我箍間整左鋼線個款比我 但戴落唔係幾舒服
貢貴 cool陶瓷?
巴打咩情況
u are not alone!! 我估新客佢都係開呢個價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞