LIHKG 箍牙集中討論區 51

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
想問吓大家一開始cool隱式美,有冇講嘢即刻lur 左?我啱啱開始左兩星期,講嘢好似痴痴地脷根咁=.=
同你一樣3字頭箍左4個落埋骨釘, 開始慢慢齊,
唔洗諗咁多
啱啱開始自己會feel到
但係問人 佢地又唔覺
我而家日日上最緊橡筋都講到嘢
只不過上鏡打開口會露橡筋
但我發現我而家已經左右大細臉了
因為左右咬合唔同
絲打係咪專科箍成咁?

想請問有冇人試過呢個情況
剝完牙之後 個窿埋得幾快 一星期已經埋左一半
但之後個窿後面啲牙肉就突起左
仲揭得起 整佢既話會流少少血
個感覺好似逼左啲牙肉上隔離隻牙上面咁
使唔使返去搵醫生
Cool牙唔剝智慧齒得唔得
智慧齒生得正常就唔使剝
我無剝
Thx 好怕痛 仲諗緊cool唔cool
箍到有好大條牙罅

有冇人試過咁樣end case?
個牙醫話呢家差唔多 再繼續就啲牙郁太多會危險
唔比13-20我
第2次refine 覺得佢想快快踢我走
上網睇全部都話唔建議
慢慢會收窄
會唔會好腫好痛? 太痛就搵醫生
我經驗係個窿冇你埋得咁快 剝完牙後少少腫 唔痛 剝完後兩星期見醫生 問過話係有腫 但ok冇事嘅 之後過多一個星期就消咗
唔係專科啊普通牙醫 暫時無大細面問題 你問題維持左幾耐?覆診有無問牙醫有無得解決?
最後幾副應該係overcorrection
係會有牙醫唔會比你戴埋
一般嚟講都係3-6副 8副有啲多
我開始戴原訂嘅第56副invisalign,為期一個月
診所話一個月後我哋決定係唔係拆attachment
如果OK咁拆咗之後就會戴retainer
我21年年尾搞到而家,大部份都係戴十日,52嗰陣戴咗兩星期,56會戴一個月
前後幾皮嘢
唔該晒絲打
唔會痛
但係已經腫咗一星期 而且越嚟越腫
啲牙肉已經腫到有半隻牙咁高
戴住膠固定器無得解決啦
問過其他醫生都係咁講
有冇望過牙肉入面有冇異物 我個陣望到有嘢係入面 我估係牙石 之後就用鉗想鉗佢出嚟 但鉗唔到 liu咗幾下有流血同之後唔見咗就又佢 之後就消腫了
有無人成日會凝住凝住,自己箍牙個case唔落骨釘岀嚟個效果會無咁好

雖然都信得過醫生。佢話我擲界,要收嘅空間唔落都得但睇親d youtube示範案例都係有落骨釘之後就會好無安全感
唔該晒絲打
今日去咗見牙醫 話我牙肉發炎 開咗抗生素同消炎藥俾我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞