LIHKG 箍牙集中討論區 51

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
箍牙Q&A credit to 施華朗尼馬達巴打
歡迎一齊集思廣益

Q:想箍牙,搵邊個好?
A:一般建議普通科牙醫或者牙齒矯正科專科。
名單呢到有:
https://www.dchk.org.hk/tc/list/list.htm

Q:普通科同專科有咩分別?
A:專科醫生成為普通牙醫後要進修多最少六年,可以處理複雜既牙齒問題,收費亦較貴。

Q:箍牙一般有咩種類揀?
A:主要有傳統或者透明(隱適美)。

Q:治療費大約幾多,包左D咩?
A:
普通科 - 傳統約$30000起,透明(隱適美)約$40000起
普通科收費一般已包括治療前X光片及牙模,箍牙費,一副固定器,箍牙所需之相關牙科費用(例如:剝牙、補牙、洗牙等)
專科 - 傳統約$50000起,透明(隱適美)約$50000起
專科收費一般只包括治療前X光片及牙模,箍牙費,一副固定器
**個別醫生收費會有不用,詳情請向診所查詢

Q:想開始箍牙、療程係點?
A:首次諮詢(免費至過千元,部份會於治療費扣除) > 制作矯齒記錄包括X光片、相片及牙模(一千至數千元,一般可以於治療費扣除) > 醫生提供治療計劃(免費) > 展開療程

Q:廿幾歲先黎箍牙,會唔會太遲?
A:唔少人都係呢個歲數先箍

Q:有咩醫生、診所要小心?
A:康齒堂、網上遙距箍牙、淘寶
1001又唔開po
上個post有人話係專科箍傳統,有打骨釘,箍左好耐但宜家上排牙唔水平,想問返呢位巴打/絲打係搵邊位專科箍?
本身無哨牙,所以無剝牙箍,如果門牙都大隻係咪最後要磨牙要排得返靚?未覆診問醫生,想睇吓有無人都係類似咁情況
Lm
或者你consult咗專科同普通牙科,睇吓佢哋兩個嘅建議有冇分別或者唔同先?

不過第二次箍牙唔係好多牙醫肯接手
好呀 暫時淨係consult左一間普通牙科 之後consult埋專科再決定 多謝絲打指教

不過都想請教埋點解第二次箍牙會好多牙醫唔肯接手
呢個問題我有問過我個牙醫一係就整衰咗,佢話唔想執人哋手尾,一係就本身個客同個牙醫自己溝通得唔清楚,做唔到個效果先要第二次箍牙,佢話唔想一陣個客又溝通得唔清楚又有拗撬
有無人箍完牙啲牙變得易黃同有跡
已經減少飲茶 日日刷牙同用漱口水都無改善
或者有無牙膏牙刷推薦?
想consult黃偉光打極電話都無人聽
Dentiste’ premium white
試過日日用漱口水反而多跡左,停左反而好番d
我都係
喊出黎
我用過oral b綠色個隻漱口水 會愈用愈多漬 姑娘叫我唔好用 冇用之後真係少左
我無食煙嘅習慣 但啲牙仲污糟過食煙啲朋友
之前箍完幾個月就已經勁黃多積 去完洗牙幾日後啲積又係同一個位出現
箍完牙上排牙表面就好凹凸不平 啲積就係啲凹位出現
好 我試吓停用先 箍前我無用過漱口水 啲牙都無咁污糟
想問大家上箍之後適應咗幾耐先唔再刮肉?
乜正常拆箍之後個牙醫唔係會幫你磨走啲膠水積㗎咩
想問梁苑莊好唔好?(呀媽長氣多野問)
第一次睇都係上網search就打電話去book左先,下星期帶細佬過去睇,細佬11歲左右,情況比較複雜。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞