LIHKG 箍牙集中討論區 51

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
笑撚死 識人箍呢d牌子要上大陸剝牙複診
全部大陸牙醫 剝牙剝到入咗人民醫院’打點滴’
呢個真係智商稅
都會有改變 如果醫生真係話唔需要剝其實都好 剝牙辛苦加痛 如果你未剝智慧齒可以剝埋 對瘦面都有幫助
唔剝啦 本身夠位生, 佢都叫我咪撚剝咁笨柒
好多
我上箍前係剝upper 2隻premolar
醫生話如果排到咁上下發現咬合夾唔到就剝埋lower 2隻premolar
其實好多人都好驚剝牙黎箍牙
但好多拆左箍就好後悔
因為只係變左好齊嘅哨牙😂
啲牙唔齊就係因為唔夠位生 所以先亂
咁要排返齊自然就要有空間 空間邊度黎?
就係要剝牙or磨牙縫
想知每日都自己換橡筋呢個step,係咪唔會每個箍傳統嘅人都會經歷?

因為我就黎埋尾,但都冇自己換過橡筋
如果腫過幾次就處理左佢啦
唔係陣間清潔唔到 蛀牙 仲蛀埋前面個大牙就好煩
Yes最近覆診牙醫話進度ok
其實我都冇expect要自己換
箍前consult都無話要
有冇人試過唔見retainer
街外嗰啲得唔得?但用街外嗰啲整就冇得返去覆診
有冇人喺葉曉瀛牙醫箍緊? 搵極都搵唔到有關資料
有冇人成日太懶戴,已經追唔到d箍
點先算追唔到箍
牙肉頂唔順移位真唔真
箍完但其實未滿意 牙醫話已經移咗一段距離 再移有機會杜牙筋 話唔幫再refine
感覺佢想快啲收晒錢多啲
個隻牙自己目測對比第一個箍移咗7-8mm左右
已剝4隻牙
箍傳統前兩日校緊咗箍 到宜家都冇痛過 要唔要問下醫生
明明之前每次較箍都會痛兩日
專科同普通科有咩唔同? 唔係都係牙科咩?
想問箍左幾個月invisalign 突然發現下面門牙鬆鬆地搖到下正唔正常?如果搖到係咪唔好換下一副箍住 等佢生定左先換?好驚甩左隻牙
專科箍完後發現牙弓/牙床有啲歪,應該再箍定正顎
我個牙醫又拖多我一星期, 應該要箍嘅12set, 應該會戴到2024
# me too
考慮嘅嘢會深入好多
例如睇咬合、牙床𠴱啲會好好多
有啲專科會度埋牙齒cm,雖然唔知有咩用
問牙醫 如果你係無牙醫𠴱啲自助,就唔好再搞佢住,再搵個牙醫問下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞