LIHKG 箍牙集中討論區 51

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
有冇人做過invisalign go?
睇咗專科劉潤華 Paul Lau
第一次檢查+X-ray 畀咗$2600
問咗箍牙箍隱形 價錢 $78000 (唔包剝牙同洗牙)
中環診所乾淨 好多小朋友睇 劉醫生好忙碌 但感覺專業
不過見大家講佢好多程序都係其他助理做,劉醫生主要係睇一睇
有冇Ching可以分享一下?
耐唔耐都聽過話佢係箍牙失敗例子但係唔記得同搵唔返啲po,C打介唔介意解釋下點解
楊冪都係好出名箍衰咗嘅例子
7萬係隱式美?
傳統 隱形上面有巴打話輕微都要5萬
傳統7萬好貴喎
香港整牙 真係投錯胎 比班醫生劏
人地台灣、日本平咁多 通街都係牙醫
香港好似搵個好d既都難
我都係睇佢,不過我係去旺角診所
梁達志平好多,你consult 埋佢啦
我棚牙暫時cool唔到啦 3個醫生都話我要刷好牙半年搞掂牙周病先 呢家d牙肉又腫又周不時都流血 冇醫生敢搞
好後悔 之前十幾年都求其刷 又唔用牙線
牙周病的症狀:
早期
刷牙時牙齦出血牙肉紅腫
後期
容易流牙血
口臭、口腔發出異味
可能有牙石積聚
牙齒對冷熱敏感
牙齒鬆動

27歲已經中9哂後期
想問下而家箍牙係唔係唔會理啲智慧齒架?
朋友箍緊牙
但係個醫生無幫佢箍埋智慧齒
有冇得醫?
我都想知 呢家要咨詢埋牙周病專科
睇佢到時點講
想問箍牙有咩醫生推薦?

諗左好耐 終於想去
利申 想隱適美
我醫生話智慧齒唔影響箍牙效果/時間,箍牙中途剝都無問題
請問Ching 箍得點呀?覺得佢好唔好?係咪多數都係劉醫生助手做呀?
淨箍7萬8, 我諗加埋洗牙/剝牙之類要10萬
所以要慎重啲

Ching當時有冇consult多幾個醫生?
我暫時仲箍緊上排牙,下次就剝下排牙喇。
全部都係佢啲助手做,佢哋都好細心。
我有幾個fd都係劉醫生到箍所以我淨係consult咗佢
https://hk.iherb.com/pr/biogaia-prodentis-for-gums-and-teeth-mint-30-lozenges/103148?rcode=NIC6230&utm_medium=appshare
可以試下呢個益生菌,我覺得解決口臭幾好~
夜晚含住訓~
同一個醫生打過招呼先 都係8月頭開始箍
想問下箍完牙之後剝智慧齒,啲牙會唔會移返位?
我就快箍完牙,但啲智慧齒都未生曬出嚟,之前問醫生使唔使剝咗佢先,佢話遲啲覺得痛先剝都得
請問有冇巴絲拆咗箍發現啲牙會有少少牙縫,特別大牙成日zip嘢食,同埋戴固定器大牙會酸軟?
有冇可能係個固定器ge鐵線卡開咗啲牙縫?
個牙醫好忙冇覆到我,最快都覆9月覆診,依家有啲擔心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞