LIHKG 箍牙集中討論區 51

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
但真係好好用幾日好返
其實我都係係Google 睇返嚟打完骨釘頭幾日我都有用,費事易發炎
利申牙齒問題最好尋求牙醫意見 佢哋先係專業

Chlorhexidine mouthwash causes brown staining on the surface of teeth if used for 4 weeks or longer.

我諗唔用超過四個星期就唔多造成stain問題掛
想問下大家箍下個陣大牙落左戒指
拆箍之後大牙個位會唔會有牙罅?
咁點處理?之後會唔會埋番?
箍傳統呀
有冇牙醫推介 有粒牙齦息肉/肉粒想切

想consult 下另一位牙醫意見

本身箍牙個位牙醫叫我箍完牙先整⋯⋯但我次次咬野都要咬到
有勤力刷牙都仲係有會有黑色漬有冇方法解決
有冇人係搵邱家寶箍可以分享下?
大埔依家係咪冇曬專科牙醫喇?
之前有徐詠琦 但佢依家唔收新客
唔收大埔嘅新客
我都係箍佢,覺得佢幾nice
想問吓大家意見,2年幾3年前箍完,然後傻閪嘅我無咩點用retainer,兩個食嘢漏咗喺餐廳,一個咬爆咗。依家開始feel 到移位… 應該箍zenyum 定搵返牙醫診所搞好?
發現大家好似都唔太推薦zenyum?我見講親都多負評。但係隱適美真係好貴我見zenyum都要見最少三次醫生,點解咁多人唔鍾意?
八月開始箍隱適美 醫生話唔洗剝牙 (淨係要剝哂4隻智慧齒)
想問下大家:
1. 每一次食完野都要刷牙 咁如果出去食野, 大家會帶牙刷出去刷牙? (我見日本女仔好興, 但香港好似好奇怪)
2. 洗個箍係用保麗淨都ok? 定係要用retainer brite好d?

由20歲諗到30歲 我終於下定決心箍
有冇巴絲現時仲係利x傑到箍緊牙,
一齊圍爐
我覺得佢好hea 覆診上排牙套都冇除,
直接除下排牙套,咩都冇講直接磨牙,磨完又趕住走走,咩都冇講
1. 唔使次次刷,我淨係用水浪口+牙線牙縫刷清
2. 可以用保麗淨,我牙醫話用洗潔精都得但千祈唔好用牙膏
你睇邊間診所
有另一隻for隱形牙套嘅清潔片,可以問下診所有冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞