菲林機問答區15 其實全部都係Kodak

1001 回覆
0 Like 1 Dislike
就係個部rf 連埋支50.2 一齊賣應該係出廠個陣做過呢個步驟呀?
你啲撚樣就係明知自己唔識,但係又唔學
然後就大大聲同人講:「係呀我唔識架,但係我唔學喎」

技術門檻其實好低,其實M6本說明書教曬部機點用
Leica M入菲林個設計仲要方便同穩陣過啲單反
根鳩本講到尾就係on9同跟風
唔會有做過
驚就用返Leica,至少一定cal到
Konica RF
驚佢粒螺絲生鏽扭唔到
係呀
我又未可以影每一張相都講到一個故事同訊息
點敢話自己識影相
乜今時今日原來睇下說明書就叫識影相
唔係睇下影出嚟張相嘅內容
受教受教
你唔好理佢啦

講技術唔夠講就spin去故事同訊息
好叻
影相嘅原意就係講相片背後嘅message
如果張相無主題無message嘅你技術都有限啦
定係你口中嘅技術純粹係要對蕉啱曝光啱就叫有技術
構圖,線條,景深運用呢啲就唔係技術,同攝影主體嘅溝通,主題呢啲又係咪技術
定係求撚其喺街邊影下隻斑鳩就叫有技術
技術同技巧係兩樣野嚟喎
分清楚先上嚟柒ok?

影相嘅原意係講相片背後嘅msg,呢個係你個人對攝影嘅狹窄定義姐

你求其用simple ace影下隻斑鳩睇下影到乜

睇唔岀街邊影斑鳩有咩技術含量,咁你又真係無乜技術
難怪用simple ace用得咁開心
啱 你啱,
係我唔識嘢,
係我唔識攝影,
係我有眼不識泰山,
係我唔識影隻斑鳩,
係我呢啲普通人淨係可以用simple ace連買部正正常常嘅菲林機唔得,
係你拉sir用Lecia M6先有資格講攝影講技術,
無咩事我都係出返去影多幾張相練習下我嘅攝影技術先。
block 左, 咁認真做咩
咪屈呀M6呢啲入門機我無用好耐
除左拉蛇仲有無人答到
清 咪哂心機同隻攝台著名傻狗仔鬥嘈
你同隻芝娃娃講道理 一陣出去畀人笑㗎
想問下m3/m4-p/m5有冇話邊部最好 見到m5幾想入手 但好驚好快就死測光

佢嘅道理係simple ace好啱新手用喎
弱者先至要測光

三部嚟講最好係m4-p
呢度啲人用simple ace就識
咁拉蛇對m5既評價係點啊
M5係用唔到leicavit嘅垃圾
大大粒紅點喺機身一流
見過條廢中掛到部m4-p上心口
M5個測光算啦,你貪佢個樣特別咪去囉
其實除咗hardware嘢你可以唔洗理佢

用simple ace又唔屌得?
點解咁講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞