菲林機問答區15 其實全部都係Kodak

1001 回覆
0 Like 1 Dislike
信唔過,唔掂的
可唔可以講多啲
多啲
論質素應該係1.2>1.0>1.1咁排?
難講
如果撇除光圈值嚟講 咁樣比較已經唔太公平
因為做f1 嘅難度同f1.2 完全唔同
或者咁講,f1 比嘅係極緻表現,不論成本,福倫達當家本領,再加少少綽頭(ga玻璃)
1.5 全開暗角很強 紫邊又勁 旋焦味道重(或者 缺撼嚟?) 但喺有限體積下(e43喎)對標summicron 50 f2 你又會有意外驚喜
F1.2 係堆料之作 算係平衡鏡味同現代標準之作

老實,m鏡講光學表現唔講造工體積平衡不如唔好講
難講
如果撇除光圈值嚟講 咁樣比較已經唔太公平
因為做f1 嘅難度同f1.2 完全唔同
或者咁講,f1 比嘅係極緻表現,不論成本,福倫達當家本領,再加少少綽頭(ga玻璃)
1.5 全開暗角很強 紫邊又勁 旋焦味道重(或者 缺撼嚟?) 但喺有限體積下(e43喎)對標summicron 50 f2 你又會有意外驚喜
F1.2 係堆料之作 算係平衡鏡味同現代標準之作

老實,m鏡講光學表現唔講造工體積平衡不如唔好講
屌你拉蛇
咁你又岩
同樣係35/1.4
ZM枝Distagon同LM枝鋼咀大細都差好遠
玩M mount輕巧實係好緊要
M mount 本身就好多限制
尤其係2023 無反黑科技自動對焦最近對焦嘅出現
冇好似x100v 咁近對焦 hvf
只可以依靠潛望式visoflex
想J rf 嘅復古 似乎剩返手動鏡造工 m 系鏡群
但像素咁高 又冇防震 好似又對超焦掃街唔友善

事實上m 機成舊磚咁係小而不巧 不輕不巧
個人為
Ltm 時代嗰類細光圈反而係真正分隔單反傻大黑粗同旁軸氣質嘅分野
當堆料砌邊位 數碼成色邁向一致 sensor 表現愈來愈冚住鏡味時
鏡頭嘅平衡會係我最關心

所以先覺得福仔vintage line 系係對旁軸精神幾有愛
一方面leica 復刻 舊鏡 小修小改mfd 擠牙膏
砌緊apo 系高清鏡頭系
另一方面福仔反而係傳承返舊鏡群光學
有50 1.5 heliar 將舊光學整大光圈
又有50 1.5 vintage 對標現代用家
未計自己打自己嘅50 1 50 1.2 全圓光圈50 2apo
早幾年 50 2 沉胴式 50 3.5 依啲
完全係為小眾愛好服務嘅高質廠家

當然佢仍然走唔出二奶命係大勢所趨

Ps 就算係大陸m鏡都走唔出簡單堆砌無視體積精巧平衡嘅定律 畢竟有大食大 開盡光圈先係現代玩法
Leica復刻就叫擠牙膏
福仔炒冷飯就叫傳承
呢家大陸都出埋好多老翻舊光學設計
唔係下下都有咁大碌出咁大碌

老翻28 5.6
乜鳩周八妹
黎緊仲有間抄銀七抄到十足十
係嘅
Larry gadget 出嘅星矅28 2.8
由中一到銘匠到七工嘅 28 5.6 35 5.6
七工文系列 35 2 二代
老周老翻周八 周cooke
Funleader 出嘅contax g 系轉接

始終大陸人工平 有小作坊可以玩下
針對住1-3k 依啲價位

未計鬼佬lomo atoll 17 2.8 32餅鏡
將貨就價啦 玩具鏡
點解要谷
Ching天才嚟喎
咁你依家咪試到
Contax g轉lm個舊野真係唔明點解可以賣咁貴
你買枝全新水貨zm biogon 35都係五千左右
除非對planar情有獨鍾,如果唔係諗唔到點解要比四五千淨係買個鏡筒
但兩支 G35 G45用係菲林上面都唔錯
超鍾意G45
呢個post唔係咁歡迎新手
不如你講下你女友有咩習慣
除咗價錢有咩考慮
其實比無謂surprise不如一齊去explore仲好
同條女一齊研究一齊行相機舖不知幾開心
其實都係得拉仔係咁
其他人基本上都歡迎新手
新手又唔想買傻瓜機既咪買七劍其中一部囉
價錢唔貴
個樣又靚仔
又有大光圈
女買相機最緊要細部靚仔拎得出街用
你同佢講spec 佢唔會care
最緊要易用難fail
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞