菲林機問答區15 其實全部都係Kodak

1001 回覆
0 Like 1 Dislike
呢個配搭睇字都feel到陣窮酸味
最近想買部菲林相機俾女朋友做生日禮物,扒過好多文但係每部都有讚有踩如果係呢幾部大家會點揀: 1. canon ae-1 program 2. Pentax Spotmatic SP F 3.olympus om4. 唔該曬
AE-1P 好易壞
我係你條女生日收垃圾會心淡
你呢幾部個樣又柒又大部
仲要係下欄貨色
師兄有冇d咩好推介佢新手來 想買部入門俾佢玩住先 之後有興趣先再trade
要trade一定揀部保值嘅
Leica M6啦
傻瓜機
佢有無影開相啊?唔係可以考慮下半動傻瓜機先。太大太重太複雜好快放棄。
柯達半格機H35攪掂啦
35太多枝唔知點揀
但50我會揀1.5個枝
如果可以計埋ZM就肯定係c sonnar
佢冇啊 如果Pentax me 呢?
預算?要佢有表示想要單反(你嗰啲model 全部都係單反) ?
定係細細放得入手袋嗰啲機仔啊?你要調查下先。
預算係2500左右 其實佢冇要求要咩機 但係我又唔係好識 扒咗好多文先得出呢幾部
七劍或者Canon QL系列啦
得咁少

你未考dse?
咁可能傻瓜機會好啲。
個人建議唔好買zoom機 。留意光圈大小,手動對焦定全自動。有無閃燈。傻瓜機我唔太熟,但可以諗下Olympus XA ,應該一千蚊附近已經可以連埋閃光燈。 (要XA ,XA1/2/3/4 都係估焦)二千幾contax T 一代都可能勉強夠。

唔介意估焦的話
除咗om xa1/2/3/4 外minox 35或者lomo LCA 連即影即有kit 一千樓下應該都有交易。

Rollei 35 仔都可以諗諗,但如果女朋友零經驗就唔建議了,除非佢有興趣發展落去。剩返啲錢送多幾筒菲林俾佢啦,好睇啲,而家好多菲林都過百一筒,沖片再加幾十。

加啲啲三千尾應該都夠contax g1 連g45,或konica hexar af 但就大部少少。

你研究吓再問吖。
師兄唔該曬 我睇chatgpt 惡補緊d基本知識
pentax 會唔會考慮MX / LX
比女仔size同重量好重要,如果佢hardcore 西德堆50mm 定焦rf 機都好靚,又多好多選擇,但要預多少少錢做一次維修先,同比較重&全手動,所以好睇佢有興趣學定只係想玩吓菲林。你探吓口風先~
送比女真係size 同個樣緊要過其他野
2500買到細size靚樣咩?

咪得啲柒菇碌款
Sorly 囉
唔該曬
乜你咁高估啲臭閪呀
啲臭閪都係跟風人有我有嘅心態
西德定焦機?
個樣咁撚柒,點用?

唔好用毒撚心態代入啲臭閪嘅世界
復古成像就50 2 縮頭 啦
平少少 有旋焦 黃銅底 有露銅
現代啲同大光圈
50 1.5 菲林用就揀1.5ii mc

50 1.2 難中焦啲
戴眼鏡嘅話 50 會易上手啲

https://www.47-degree.com/focus-shift/leica-m-50mm-lens-comparison-part-4

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞