菲林機問答區15 其實全部都係Kodak

1001 回覆
0 Like 1 Dislike
想請教 點睇 RICOH GR1S定fujifilm tiara 好
tiara i 每次開機都會reset 自動閃燈mode, 除左呢樣野無咩唔好

GR1 應該就有個實體開關, 熄閃就永遠熄閃, 不過lcd 易壞, 貴就應該唔貴, 係要整就會煩少少
ricoh 個部去個間專整gr 嘅買可能都可以
沖壞左 邊間?
嘈到仆街 af 成日miss
卷野發左毛?
我都想知咩問題
咩菲林過期未?
底片呢,如果發毛底片都見到架
下次放相好心放埋實體底片上黎啦
同埋去得旅行遊日遊歐呢啲好心正經啲買啲無過期既富士柯達,無乜沖晒經驗就搵啲做左幾十年既沖晒舖,無謂浪費左個trip
未攞底片
咁你直接去沖晒舖拎底片即場睇,如果係過期菲林過左n年既都無乜好屌
未攞定唔打算攞
未攞

呢隻菲林係咪即係以前用完即棄機裝個隻片?
同埋有啲奇怪得日本依爾福有講會出,英國反而無講,唔知是咪日本搵人代工
睇落好似嗰啲過期除碳電影菲林
啲名又喜馬拉雅又洩華
柯達代工 "400-3"
市面上多數彩色負片即棄機、Lomo 400 同一配方

btw, 依家嘅 ILFORD 有兩間:

做黑白嗰間係英國(ILFORD Photo,母公司HARMAN Technology)

主力做數碼打印相紙嘅 ILFORD Imaging
手上嘅 "ILFORD" 品牌,可以用嚟出彩色影像産品同相機,HARMAN 要出呢啲產品,就唔可以用 "ILFORD" 品牌。
文青店都一律抵撚死啦
戇鳩仔
Reddit有人講過呢隻新既彩色菲林係packed in china
顏色都同市面上既400度好唔同,係咪柯達代工就不得而知
其實新手咩都唔識又要傻瓜又要菲林感 呢部+iphone filter已經夠做
你on9
直接iPhone+vsco咪得
洗撚呢部
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞