菲林機問答區15 其實全部都係Kodak

1001 回覆
0 Like 1 Dislike
好似仲可以換埋對焦屏幾好其實
DSLR=巴膠毒撚、打雀阿叔、婚攝佬
咁撚大舊,文青呢二十年都未興過,興到就爆大冷,機會係零
菲林af 單反都冇人吹dslr 應該仲難
冇興過?
500d 嗰期呢類機大把人掛頸
潮人掛casio exilin 卡片機
反而有期叫多少少花靚掛頸就好似係pentax玩色個期
連Handycam同DC都可以吹奏
我真係唔敢講d咩,係時間問題

你諗下Handycam以前俾人覺得係d叔父輩成個變態咁影旅行影片影埋影埋無人睇既機
呢期好癲
唔知係咪關New Jeans個mv事
連dv cam都翻生
期待炒Sony floopy機
我岩岩係韓國旅行見到有個exhibition
裡面有堆菲林傻閪機,DC同DV俾人租黎玩
有曬d projection播緊一堆New Jeans果種學生妹handheld DV片,都幾多人係果度打卡同玩

有時潮流既野真係講唔埋
玩得第一樣要輕便
Dslr真係太bulky架麻,潮人文青堅唔會睇上眼架
canada 28mm v2 v3 有無伏
6千零蚊想買支插落cle撚下
又唔開名又要member only
抵鳩你啦
知你講邊間啦
係咪旺角煙廠街個間?
新一代既師父,我覺得係得太子個間比較似樣
當然時間鬆動就緊係去搵達叔啦
1皮 28 2.8asph
Asph無奶味
500d以前好多後生女掛頸
500d真係c記既誠意之作
當年我轉數碼都係用佢
但之後遲遲無行輕量化攪到我呢個十幾年c記粉轉左用罪大
其實都好輕單反計
佢地又唔想放棄單反line主戰無反
兩頭唔到岸咁

以為用5D3真係覺得超好用 又pro
因為個陣我想轉FF
但最輕個部6D我都覺得大部,個陣去歐洲旅行問個FD借黎用,一鏡拖三鏡都覺得真係幾重,而罪大個陣又岩岩出左部A7II,仲要連枝鏡都細埋,所以返到香港二話不說就轉會罪大,到今時今日用緊A7IV我都覺得c記攪成咁都係自己攞嚟衰
點會估到啲人會越嚟越虧
做開大佬邊咁易轉彎,寧願死頂左輪先算
以前rf 俾slr 打殘咪又係咁
怕重就做gym啦
一機三鏡如果全zoom都真係幾多野拎
但我以前去旅行都一部rf 2定焦
加多部中底同即影
而家真係不了
寧願去多幾次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞