菲林機問答區15 其實全部都係Kodak

1001 回覆
0 Like 1 Dislike
唔係
500度個隻都係自家製?
係 至少佢哋係咁claim自己
事實上你影完都知唔係kodak vision
因為啲色有少少搞笑
琴日見到有又想試下, 但諗起屋企仲有一大堆菲林就冇課到金
玩下囉 好似$100就有
不過唔好太大期望
google 完好似都唔係差
定係佢自己嘅sample 特別好
合理用到嘅
當係lomo嗰啲experimental咁用
500其實ok 400我個人麻麻哋
500同400呢兩隻有冇咩明顯分別?
同埋Orwo呢間野算唔算係Agfa借屍還魂?
500你當係tungsten wb咁 都係藍色tone咁
400好難講 有時有啲似過期菲林或者under咗嘅相
又綠又黃 有啲似辣殺文青店幫你tune嗰啲文青色
佢哋claim自己係模仿agfa 不過應該唔係同一個stock
owro嗰兩卷用ecn2沖啲色會正常返好多
始終都係用agfa既電影菲林配方整
近排算多返唔同種類既彩負
有隻叫Aeronega 100
係kodak既Aerocolor IV黎
終於唔再係電影菲林加包裝當新野
上網睇ecn2正常好多
即係呢兩筒野其實又係電影片黎
幾時先有啲真負片出下
好似得老母有出(雖然個啲都係玩味性質多)
至少唔係repack或者remjet remove
其實都係新㗎喇
新手一問

我部機個測光唔知係咪有問題
同一個環境 我set 100 iso去測 部機顯示唔夠光
轉做set 50 iso去測 反而顯示夠光

正常唔係應該越低iso 個環境就要越光架咩
部機邊度買
咩型號
咩測光模式
測緊同一個位置?
係同一個位置 同一個快門同光圈
我部機人地送既 機械機 型號係vivitar v3800n

我iso較得越大就越話我唔夠光
部機掉得
我法國將快門set速度較慢少少又冇左呢個問題了
到底乜事
你部機根鳩本就壞嘅
哭能左
掉得
Canon ltm鏡有冇邊枝係值得玩?
35 f1.5
測光唔穩定
換電,清下個電接觸點

V3800N呢d機真係掉左佢算,整都費事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞