菲林機問答區15 其實全部都係Kodak

1001 回覆
0 Like 1 Dislike
買部平嘅 留啲錢買條靚靚相機帶
萬試萬靈
師兄你試過買咩送俾女女
邊枝縮頭先?summar定sumitar定summicron先?
搭單問,其實Radioactive版神在邊度?
Canon 啲電子旁軸
QL17
或者mju
一千左右有交易
影唔到唔係重點 最緊要係輕巧 易攜帶 方便襯衫

單反牛龜咁大部 又黑又粗
整部冇得換鏡嘅 留錢買多幾條相機帶好過
牛仔布/皮/綿繩etc

Heliar classic 50mm f2
vm真係有種形容唔到嘅廉價感覺
你自己講完岀嚟覺唔覺得好寒酸?
上面師兄講rollei35其實係幾好
真係外型靚仔靚料同難壞
估焦係比較難操作啲
但係其實同你女朋友一齊平時估下沖完相又估中幾張靚相其實係幾開心 除非你女朋友著重結果多過影相本身 如果唔係rollei35真係幾好
如果買嘅話建議你上網學下hyper focal distance 部機會容易上手
唔好搞咁多野啦
H35半格算啦,都睇唔出分別架啦

成日覺得俾左錢就當發展左興趣
我成日覺得送相機比人做禮物係好比送寵物一樣
好多時送完都係對方唔岩
影到分手都未影完一筒
XA 要估焦啲囡囡玩兩三次
見炒粉就唔會再玩
咪又係拎嚟擺
平嘅全自動菲林機拿埋都千幾二千
但多數膠做送比囡囡又未必鐘意 覺得cheap
買部SLR 又唔係輕又易壞玩兩玩又係放屋企
唔會拎出街
或者咁講
點解唔出部平嘅 數碼機 玩FILM SIM 算數
又唔係影開 菲林錢又貴 何必呢
Om4 好似都幾食電
要om4ti但貴

Spotmatic全機械加測光幾好
但女仔可能覺得會太部

Ae1輕身易用
但電子機會打柴
仲要舖頭啲貨都唔代表係好
Xa隻估焦邊易中啦
同lca一樣都係4級
手掂到就影唔到

Rollei 35 就真係蝦新手啦估焦
推薦Nikon fe2

Leica m6 費到hihi咁,你要攻頂就話姐

Rollei 35 估焦,根本就唔啱新手,就算老手都唔敢下下全開光圈影啦,下下超焦距不如買傻瓜機。
嗰位師兄太睇得起我姐 麻煩曬咁多位
Leica m6位師兄
XA 有rf 咖,仲有光圈先決。細細部,掌心size, 夠輕便成像又唔差。
XA1-4 先係傻瓜估焦,XA4 仲有28mm 鏡。
XA系列個估焦同lomo LCA 一樣得幾個檔位,印好咗大頭,全身,風景指示,用落唔差嘅。
惟有真係膠殼差小小,不過啲low end膠zoom 機都好多女仔用嘅又。啲zoom 就唔建議啦,成像麻麻光圈又細,夜晚影唔到遠景。

Fuji 好似停曬x系列啲傻瓜機仔了,無反新機就睇你budget可以加幾多啦。
Voigtlander vitessa 嗰期德國機全部都好精緻咖。
Vitessa 50年代個價用今日金價換算係七萬港紙。
而家街價先千到二千淨係層chrome finish都值返。
Btw Vitessa 雖然無框線但是係有視差補償,最大缺點係粒黃豆viewfinder。
唔好咁憤世嫉俗啦,乖

最近對焦距離1m
50mm
50年代嚟講好精緻,好實用
生日禮物M6都買唔起

M6又叫攻頂

FE2壞底版先定分手先
你自己無本事姐
FE2 未試過壞底版,AE-1P試過

如果電子機就係垃圾,咁我諗F3都係。

我呢啲窮L,有M6 就當攻頂架啦,

間中玩下部哈蘇同rolleiflex 都唔錯,中片幅俾到我嘅嘢唔係135可以比較。
FE2 同 FM2 都唔會買錯架喇
的確F3都係垃圾

中幅就咁易滿足
未用過8x10同4x5?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞