係Google做過,依家係BAT做,你問我答

274 回覆
44 Like 46 Dislike
入職要求係咩
你覺得邊間好啲

Google就係mountain view 做,做data engineer ,睇學校,睇人脈 人工高但美國40%稅

依家係大陸BAT其中一間,做project lead
睇經驗睇人脈 人工中等但有股票

項目部門未遇過香港人
香港人通常公司高層 做戰略投資多

話時話點解樓主要交40%稅,十一萬美金唔會有咁高,應該30%樓下。
大陸的話60萬收入大約20%稅

係大陸收入再高的話稅率都唔低,同美國接近
不過美國重有消費稅房產稅,401 同social secruity。到手嘅錢無左一大部分。

係 税後個數差好遠

請唔請it audit
網上面哥d傳說中既入職考試係真定假嫁?

我就未遇過 不過non technical 會問
入職要求係咩
你覺得邊間好啲

Google就係mountain view 做,做data engineer ,睇學校,睇人脈 人工高但美國40%稅

依家係大陸BAT其中一間,做project lead
睇經驗睇人脈 人工中等但有股票

項目部門未遇過香港人
香港人通常公司高層 做戰略投資多

話時話點解樓主要交40%稅,十一萬美金唔會有咁高,應該30%樓下。
大陸的話60萬收入大約20%稅

google唔係得底薪
仲有股票 bonus (做幾年已經多過底薪)
樓主謙虛咗

要四十零萬先要交40%稅,咁計真係唔少股票bonus
做緊濕鳩公司 學唔到技術 理論同coding 都係
點先可以突破到 應該點著手

要諗清楚自己呢個階段想要咩
有咩願意放棄
咁叻,上連登做乜?

一件甘簡單ge產品 但有甘強ge DAU,想了解下

多半係因為個content,高登本身仲撚垃圾不過維到咁既人流完全係因為個文化層面,同技術無掛勾
當然連登作為接頭要收到咁既人口都要基本tech做到interfacing夠smooth
其實講真呢壇野的確係有參考價值

同意

留名睇更詳盡分析
問個題外話,樓主覺得網幣點? 可以訓身嗎?

有咩願意放棄

其實私人時間好鬼多 但番工培養唔到d技術想私人時間補番 自己本身data mining 背景grad 想接觸番呢邊既知識同技術
咁叻,上連登做乜?

多半係因為個content,高登本身仲撚垃圾不過維到咁既人流完全係因為個文化層面,同技術無掛勾
當然連登作為接頭要收到咁既人口都要基本tech做到interfacing夠smooth

應該係retention 先岩 社區係好難做 所以做到甘算唔錯 要平衡商業化同我地既用戶體驗係一門學問
問個題外話,樓主覺得網幣點? 可以訓身嗎?

Ethereum is potential crypto
cyber law 行內人咩評價?

有咩願意放棄

其實私人時間好鬼多 但番工培養唔到d技術想私人時間補番 自己本身data mining 背景grad 想接觸番呢邊既知識同技術

bigdata好大
Data mining 之後etl 你應該多接觸
公司冇proj就出面搵
Tech係講實踐
隔離行業碌咗個一蚊入嚟

UX 出身想轉做 product designer
BAT 同 Google 嘅 designer 地位如何?
點睇 Design in tech?

感覺響香港做設計地位極低…好景仰美帝公司會重視 design

睇過 John Maeda KPCB 份 PPT,矽谷 d tech 公司 Designer:Engineer 比例慢慢縮窄 (from 1:20 to 1:5) 響 BAT 係咪一樣?
Hi 謝生
隔離行業碌咗個一蚊入嚟

感覺響香港做設計地位極低…好景仰美帝公司會重視 design

睇過 John Maeda KPCB 份 PPT,矽谷 d tech 公司 Designer:Engineer 比例慢慢縮窄 (from 1:20 to 1:5) 響 BAT 係咪一樣?

大把ux designer 無料到
咁叻,上連登做乜?

應該係retention 先岩 社區係好難做 所以做到甘算唔錯 要平衡商業化同我地既用戶體驗係一門學問

咁係因為你響營運嗰個角度睇先覺得難做
如果轉去用家角度,根本只係要搵個落腳點,原本響高登塞ser塞足十年都忍到,之後大部份所謂跳船出黎既原因都係唔滿意管理方針,文化層面野
當然要轉場嗰吓,連登只需要offer個modern少少既interface同唔chok ser已經合格
換句話說,一個網路社區既需求根本係人文文化先係首要,所有tech都係serve呢個purpose,一個山頭比另一個優勝可能係響tech既細位幫到experience,結局大部份野都係social engineering黎
BAT咩黎

咁都唔識
隔離行業碌咗個一蚊入嚟

無論ux designer 定係 product design 喺tech 公司地位都係好低
隔離行業碌咗個一蚊入嚟

agger
香港普遍都認為阿豬阿狗都識得畫公仔 = design
IT 都有門檻有專業知識(你叫 d 港女學寫 program?)
但切雞師無,十九幾間乜乜學院專收 d 讀書唔成嘅人讀 design
咩都唔識既想問 點睇香港IT既前景
係Google做緊 野食都幾難食
好似未見過香港人 全部都係印度/大陸人

過黎facebook 食bbq ribs

過黎facebook 食bbq ribs

去過FB食過幾次,campus真心正過Google好多
前幾日入過mountain view個google canteen食,啲野食好好味

google 食堂出名難食喎
最多就係雞肉

我個日食個啲好味喎

點呀Bryce Canyon係咪好靚
up得出60萬美金個d人個腦係咪裝屎?
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞