係Google做過,依家係BAT做,你問我答

274 回覆
44 Like 46 Dislike
油頭讀書肥毒撚上連登攞自信心

哈哈 用連登係個朋友介紹 發現retention幾高 分享只係放假冇咩做 9up下
有機會可以去San Francisco SOMA睇下uber airbnb 科技人ge形像
樓主而家係大陸邊到?食左幾多件女?

我講左咪知我邊間haha
北京上海見你海歸又大公司 好易食

你係北京 杭州 定 深圳?
我都係做BAT , 相認

支那

支那

事實就係IT喺大陸同外國好好景
真心想問下 cyber law對業界有無咩影響?

有無正反意見
定係BAT唔係外資影響唔大?

邊個話BAT唔係外資
Alibaba大股東係softbank
Tencent 大股東係南非ge MIH
Cyber law係香港ge?
留個名先,樓主小弟想做cyber security。有冇咩書可以幫到develop career

Security 我真心唔熟
巴打有冇讀pg?
有冇諗過exit path
有咩動力令你從美帝回流
樓主有冇諗過創業?定係已經有side business?

做得科技就個個都會想做Mark Zuckerberg

支那

事實就係IT喺大陸同外國好好景

班憤青一見到大陸就反架喇
真心想問下 cyber law對業界有無咩影響?

有無正反意見
定係BAT唔係外資影響唔大?

邊個話BAT唔係外資
Alibaba大股東係softbank
Tencent 大股東係南非ge MIH
Cyber law係香港ge?

2016年11月7日,全國人民代表大會 (「全國人大」)常務委員會通過《中華人民共和國網絡安全法》(「《網絡安全法》」),自2017年6月1日起施行。

《網絡安全法》最初以草案形式在2015年7月6日公布。草案經修訂後於2016年7月5日發布。

《網絡安全法》最終版本包含一些修訂,但草案的核心原則維持不變:

網絡運營者。這個用語廣泛定義為 「網絡的所有者、管理者和網絡服務提供者」,任何在中國的人士,從互聯網服務提供者到透過內地網絡營運的商業網站擁有人,都可以包括在內。網絡運營者必須履行一系列特定的義務,以保護網絡免受干擾、破壞或者未經授權的訪問,防止網絡數據泄露或者被竊取、篡改。
關鍵信息基礎設施。這些設施包括公共通信和信息服務、能源、交通、水利、金融、公共服務、電子政務等重要行業和領域,以及其他一旦遭到破壞、喪失功能或者數據洩露,可能嚴重危害國家安全、國計民生、公共利益的關鍵信息基礎設施。關鍵信息基礎設施的運營者除了必須履行網絡運營者須履行的義務外,還有其他必須履行的,包括在中國境內存儲數據、採購網絡產品和服務通過國家安全審查、每年進行安全風險評估和報告。
網絡關鍵設備和網絡安全專用產品。這些設備和產品必須符合相關國家標準,在銷售或使用前由具備資格的機構進行安全認證或安全檢測。
個人信息。《網絡安全法》施加與網絡運營者收集的個人信息有關的義務。個人信息指能夠單獨或者與其他信息結合識別個人身份的信息,包括姓名、出生日期、身份證件號碼、個人生物識別信息、地址、電話號碼等。
你做緊product 唔洗理呢條law ?
lm
其實今時今曰唔做it係咪無發達
幾年前聽人講香港Google有請人develop廣東話相關嘅野,點解好似咁耐都只係得個輸入法?
好期待Google translate有廣東話嘅一日
係咪個個一打十
Local cs school 表示自卑

大陸大把機會 睇你願唔願意

係真唔係
之前都遇過大陸top大學既學生
唔覺得自己差過佢地既..
但係咪要好頂尖先入到
真it
咩學歷點入行

Undergrad 外國唔睇學歷睇經歷
呢d公司好多派係 係google係印度既天下
首先要識個華人高層 混熟 內推

咁矽谷有邊間公司比較多華人高層?

係真唔係
但係咪要好頂尖先入到

唔差過大陸人
香港之光
有無高階it狗 tg group提拔下香港it業

係真唔係
但係咪要好頂尖先入到

唔差過大陸人
香港之光

我覺得佢地大部分唔係想像中咁勁 (但當然有啲真係勁)
不過多數好勤力

係真唔係
但係咪要好頂尖先入到

我自己合作好少係校招生 全部都係experienced hire, 大陸通常ug大陸讀再去美國讀grad school,再係美國公司做野再回流
所以唔係話佢地勁 而係佢地會去整好份resume
真it
咩學歷點入行

Undergrad 外國唔睇學歷睇經歷
呢d公司好多派係 係google係印度既天下
首先要識個華人高層 混熟 內推

咁矽谷有邊間公司比較多華人高層?

依家唔知,
之前linkedin

係真唔係
但係咪要好頂尖先入到

唔差過大陸人
香港之光

我覺得佢地大部分唔係想像中咁勁 (但當然有啲真係勁)
不過多數好勤力

香港就係比八達通搞停左科技業
移動出來個陣 其實有talk box
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞