係Google做過,依家係BAT做,你問我答

274 回覆
44 Like 46 Dislike
BAT咩黎
BAT咩黎

Baidu
Tencent
Alibaba
做咩位?
入職要求係咩
你覺得邊間好啲

Google就係mountain view 做,做data engineer ,睇學校,睇人脈 人工高但美國40%稅

依家係大陸BAT其中一間,做project lead
睇經驗睇人脈 人工中等但有股票

項目部門未遇過香港人
香港人通常公司高層 做戰略投資多
係大陸定香港返工?
係大陸定香港返工?

做科技公司 除非你高層 否則最好係HQ做
有得升
同埋香港得sales role
人工高姐係幾多 有咩福利

Google 我一畢業個價位年薪11萬usd,食野全部公司食 免費 保險個d就一定

Bat 公司中層 年薪60萬左右 未計股票
有餐補 房屋補貼 一個月免費來回返屋企一次

好多猛人 學野一流
點解會轉工嘅?

美國冇女 悶 太chill
所以去中國 加上BAT可以轉做項目經理

Google 我一畢業個價位年薪11萬usd,食野全部公司食 免費 保險個d就一定

好多猛人 學野一流

11萬usd係before tax?
聽聞係google做壓力好大同面試好難
巴打入到係勁嘅
Bat 發展好似唔錯,好多project 可以做
樓主而家係大陸邊到?食左幾多件女?
要有幾tech先入到去做?

好多猛人 學野一流

11萬usd係before tax?
聽聞係google做壓力好大同面試好難
巴打入到係勁嘅
Bat 發展好似唔錯,好多project 可以做

稅前
壓力黎講 BAT重好多,因為自己handle項目
Google當時ge project 好stable

我講左咪知我邊間haha
北京上海見你海歸又大公司 好易食
巴打 做big data 嘅研究?
要用d乜嘢tools ? Tensorflow?
邊間u grad
巴打負責咩project?海外定國內

去邊度食?
自己公司?

你係北京 杭州 定 深圳?
我都係做BAT , 相認
lm
邊間u grad

同問
咁叻,上連登做乜?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞