係Google做過,依家係BAT做,你問我答

274 回覆
44 Like 46 Dislike
咪再害人喇
出年grad,諗緊讀個master degree,e-commerce點睇?
真it
咩學歷點入行

Undergrad 外國唔睇學歷睇經歷
呢d公司好多派係 係google係印度既天下
首先要識個華人高層 混熟 內推

咁矽谷有邊間公司比較多華人高層?

依家唔知,
之前linkedin

係bay area 印度人好團結。華人就分黨派。食晏好明顯

同埋印度人口水多過茶 雖然可能無point. 但高層會有印象 華人就靜好多

A 既雲係香港請好多。T都開始搞國際雲。
香港 CS u grad, 想去bay area謀生, 有咩建議?
利申: 唔需要H1B
真it
咩學歷點入行

依家唔知,
之前linkedin

同埋印度人口水多過茶 雖然可能無point. 但高層會有印象 華人就靜好多

華人真係輸在唔夠阿差團結
真it
咩學歷點入行

依家唔知,
之前linkedin

華人真係輸在唔夠阿差團結

仲見過D BAT 既海歸。英文唔Q得
幫BAT其中一間做過project,非technical嘅人能力正常不過做野好主動,developer好夜走
依家係另一間大陸高科技公司做緊project,幾乎冇廢人,無論係業務,IT定support function
諗住讀bootcamp留名
香港 CS u grad, 想去bay area謀生, 有咩建議?
利申: 唔需要H1B

每個月預幾皮嘢港紙租屋,或者sublease人哋個房仔
巴打係google做到t幾?
幫BAT其中一間做過project,非technical嘅人能力正常不過做野好主動,developer好夜走
依家係另一間大陸高科技公司做緊project,幾乎冇廢人,無論係業務,IT定support function

巴打點樣apply
巴打點睇德州Austin嘅it發展,當地大大力咁用政策吸引人才/公司,加上矽谷成本上升, Austin系美國以至國際嘅競爭力會吾會同矽谷有得揮甚至超越?

同埋有興趣想知道BAT嘅工作/企業文化系點,有冇好濃厚嘅宮潦主義咁?
讀野雞大學係咪無可能做到BAT?

巴打點樣apply

我唔係佢地員工 我做consulting 有project搵我地先入去做
巴打點睇德州Austin嘅it發展,當地大大力咁用政策吸引人才/公司,加上矽谷成本上升, Austin系美國以至國際嘅競爭力會吾會同矽谷有得揮甚至超越?

同埋有興趣想知道BAT嘅工作/企業文化系點,有冇好濃厚嘅宮潦主義咁?

Austin 真係唔熟
但compare SV, Seattle 會唔會係一個好選擇?
BAT文化好講公司內既關係同能力,競爭壓力都大
不過google如果做上去大壓力
巴打係google做到t幾?

t4
係Google做緊 野食都幾難食
好似未見過香港人 全部都係印度/大陸人

Mountain View有時有香港人group lunch。有個mailing list,你可以join。
前幾日入過mountain view個google canteen食,啲野食好好味

google 食堂出名難食喎
最多就係雞肉

以前好食,而家HQ cafe差好多。其他office反而好過總部。
路過睇下低級職員高調吹水。

低級員工可以有11萬美金年薪我好願意低級成世

矽谷野好Q貴,11萬交完稅無一截,其實無係你想咁多錢。單身生活好OK要養家難。一家四口一年10萬某D地區係算“low income”

http://www.mercurynews.com/2017/04/22/in-costly-bay-area-even-six-figure-salaries-are-considered-low-income/
前幾日入過mountain view個google canteen食,啲野食好好味

最多就係雞肉

以前好食,而家HQ cafe差好多。其他office反而好過總部。

得番Charlies同遠d既Tech Corners叫好食d

最多就係雞肉

得番Charlies同遠d既Tech Corners叫好食d

KitchenSync有時好食,睇menu。Charlie's好似麻麻,Charlie's唯一好處係點都搵到有D野食得落口,全部都好難食嘅probability好低。TC嘅burger joint唔錯,星期五可以加煎蛋,落買bacon可以食到heart attack。
A同T係香港會請咩post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞