係Google做過,依家係BAT做,你問我答

274 回覆
44 Like 46 Dislike
路過睇下低級職員高調吹水。

所以香港人混上去都好唔錯,其實大公司只係平台,都唔會做一世,但識到ge人都係世界級

低級員工可以有11萬美金年薪我好願意低級成世

所以香港人混上去都好唔錯,其實大公司只係平台,都唔會做一世,但識到ge人都係世界級

可唔可以分享下你既world view 除左錢之外點解要讀cs 仲係學生既時候有冇睇到今日既你 空閒時間會做d咩

可唔可以分享下你既world view 除左錢之外點解要讀cs 仲係學生既時候有冇睇到今日既你 空閒時間會做d咩

一開始好簡單,香港人思想,想讀威ge major,美國威ge就係engineering
之後去一d講座,比個種technology can change the world ge思想感染,當你有興趣,你就會想知多d 同樣會想識多d叻人
要敢行人地唔會行ge路,我個陣香港ge同學仔去晒做ibank,我個陣冇去做加法,先做減法,自己唔鐘意咩就唔去做
同埋唔好去睇低任何人
係Google做緊 野食都幾難食
好似未見過香港人 全部都係印度/大陸人

香港人多數紅牌 分得好散

tvc?

一開始好簡單,香港人思想,想讀威ge major,美國威ge就係engineering
之後去一d講座,比個種technology can change the world ge思想感染,當你有興趣,你就會想知多d 同樣會想識多d叻人
要敢行人地唔會行ge路,我個陣香港ge同學仔去晒做ibank,我個陣冇去做加法,先做減法,自己唔鐘意咩就唔去做
同埋唔好去睇低任何人

你ug係香港讀?
巴打熟唔熟google 同BAT strategy果邊? d人既background大概係點?

Google唔識
BAT你講緊係strategic investment 定Corp development ge strategy

後者 tech 公司既strategy係唔係prefer有programming底既人?
讀data science 識sas,r嗰啲
BAT請唔請?
巴打熟唔熟google 同BAT strategy果邊? d人既background大概係點?

Google唔識
BAT你講緊係strategic investment 定Corp development ge strategy

後者 tech 公司既strategy係唔係prefer有programming底既人?

corp dev 會prefer MBB出來加上做過PM role, 識code冇用
BAT請唔請?

睇你做咩role
data mining engineer
ETL engineer
BI
???
咁叻,上連登做乜?

一件甘簡單ge產品 但有甘強ge DAU,想了解下

甘你老母

lm
好勁 BAT真心係未來最大發展潛力既公司

B差d囉 at 兩個真係前途無可限量

樓主我唔洗你咁勁 想問小弟進修咩對將來有幫助

好勁 BAT真心係未來最大發展潛力既公司

B差d囉 at 兩個真係前途無可限量

樓主我唔洗你咁勁 想問小弟進修咩對將來有幫助

識用data好有幫助,可以睇車品覺ge書
人工高姐係幾多 有咩福利

Google 我一畢業個價位年薪11萬usd,食野全部公司食 免費 保險個d就一定

Bat 公司中層 年薪60萬左右 未計股票
有餐補 房屋補貼 一個月免費來回返屋企一次

好多猛人 學野一流

人工真係麻麻喎
BAT請唔請?

睇你做咩role
BI
???

Bi 嗰類

Google 我一畢業個價位年薪11萬usd,食野全部公司食 免費 保險個d就一定

好多猛人 學野一流

人工真係麻麻喎

大陸個人工係羅到手,未計bonus
BAT請唔請?

睇你做咩role
BI
???

Bi 嗰類

你自己去佢地career website睇下有冇請人先
香港普通it 狗留名 好羨慕可以係呢d 世界級公司做既engineer
遙不可及既距離

好多猛人 學野一流

人工真係麻麻喎

大陸個人工係羅到手,未計bonus

Bonus幾多倒
留個名先,樓主小弟想做cyber security。有冇咩書可以幫到develop career
油頭讀書肥毒撚上連登攞自信心

收皮la你
樓主大陸𨳒西𨳒到傻la
真心想問下 cyber law對業界有無咩影響?

有無正反意見
定係BAT唔係外資影響唔大?

同埋唔好去睇低任何人

Words
油頭讀書肥毒撚上連登攞自信心

做到咁嘅月入 你覺得需要係呢到攞信心?

已經贏左大部人同年齡嘅人啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞