講低最overated嘅旅遊景點

1001 回覆
27 Like 312 Dislike
啱啱睇到有人po story
冇雪日景衰過城門河

ove rated 同over expected 真係兩回事
流水麵隨時排半日
最好預備去到先攞籌,再喺附近行幾粒鐘
咁巨石陣呢?去之前都知得d石,咪一樣好多人話失望仲有比利時個小童呢

唔會有落差?比薩斜塔咁出名但原來係一個咁無聊嘅景點,成班人傻仔咁打卡打完就走零得著,點解唔稱得上名大於實?
咁呢度好多人提過嘅景點都係屬於over expected啦
香港夜景在地面睇唔算最靚
最靚係由高位望番落去,望到d街發光、有車行先有感覺
例如馬己仙峽道揸車經過,望到高樓大廈夜景穿插啲樹後面都好震撼
我嗰時見到個斜塔勁開心
百聞不如一見嘅感覺
巨石大家expect 係壯觀

比斜大家 expect係有個塔係打斜

大多數人expect比斜 去到係meet expectation既

但你竟然expect比斜仲有其他野睇
唔係你自己over expect係咩野

多數overrated既景點都係expect好靚 點知去到唔係

我地去比薩唔係expect個塔好靚 唔可以同其他相提並論

明未?
我同意ga
不過我覺得去旅行有d 位係預左會中伏
尤其是係去日本,因為日本人好叻包裝,d 乜乜之滝就係將d 水喉流水包裝到尼加拉瓜大瀑布咁
但係去旅行有時就係呢d 遊歷令到你個旅程多d 記憶點
大陸而家周圍都起超多摩天大廈,棟棟夜晚都開晒大燈
但係個景就超級假,造出黎既感覺,同埋通常就最前果排有睇頭
香港啲樓各自起、分批起,仲要前後堆疊成個層次感好好多
你係尖沙咀望香港,同係香港望九龍,已經係兩個感覺
巨石陣可能啲人expect係好壯觀 但出到嚟嘅效果不如人意 其實佢個名近年嚟都臭臭地 我都覺得好快就稱唔上overrated 因為個個都知佢伏

比薩斜塔你做啲research就知得咗塔附近冇嘢行 咁事實上佢真係斜吖嘛 已經fulfill到一般人最大嘅expectation
佢出名就係出名在佢斜 冇其他嘢啦喎 而且都唔覺有人話佢係意大利必去 純粹係願者上釣嘅景點
博物館呢個同意,除左靖國神社入面個戰爭博物館,多野睇到顛,我兩個幾鐘睇唔使,後面要飛黎睇
其實都好多人覺得呢個overrated, 唔知你個大多數邊度黎

打斜既塔歐洲有大把,比薩斜塔原來都只係其中一個,冇特別之處,唔值得要人慕名而來,咁仲唔overrated?
香港人,特別連登仔個個見慣世面,應該上到太空先見得下人
https://www.youtube.com/watch?v=X2N0Y3Z2EzA

其實如果有做多少少research,就算得一座塔,都可以搵到樂趣
咁其實人人睇法都唔同 不過個人覺得呢個還好者

因為有更多地方係符合唔到基本既expectation
阿里山
天橋立
東京鐵塔
skytree
因為香港個夜景係億萬夜景
咁我最初講緊意大利咪講番我覺得意大利overrated嘅景點,我去過比薩斜塔兩次,第一次自己去,第二次陪人去,身邊朋友嘅感想都係同我第一次去一樣
你最後嗰幾句都表現到呢個景點係overrated啦一個普通斜塔同佢知名度不符
咁打斜嘅塔之中係佢最出名 懶得做research嘅咪去睇佢囉
佢真係有斜度就係特別㗎啦 如果唔係都唔會咁多人去睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞