[WithU] NiziU 討論區 (11) 有 NiziU 嘅地方就係 WithU 嘅 Paradise

1001 回覆
6 Like 6 Dislike
今日fns歌謠祭五點半時段出場。呢兩次大show都好早出場。
https://twitter.com/fns_kayousai/status/1678856691222470657?t=8YeT9bd2gq0GVyif99IRFw&s=19
得一首
睇錯 7點半都仲有
八點後主題係新舊歌手、團體合演
賣人情?同"香水"合作
十點日本電視台播果套向井君
Perfume 3年前已經話好鍾意niziu
節目度都有講
https://youtu.be/K3swb5m8f5I
咁都算係前輩同行一樣係女團.....
點都好過上兩年?Take a picture?無啦啦同個唔知咩人?主持?合跳?
睇得出攰了
唱歌跳舞排名(個人認為)

舞蹈: mako>rio>maya>rima>riku=miihi>nina> mayuka=ayaka

唱歌: nina>riku=miihi>mako>maya=rima>mayuka>rio=ayaka
ching講多啲麻油佳既野?
每次都見到好多人讚佢跳舞好 rap勁 表現力好
但我睇咗三年又唔覺得麻油佳話好突出…
最多話佢可以carry到唔同造型
例如今日ig最新出嗰條coconut dance
佢啲動作都冇話做得好標準同埋表情都好似有少少尷尬… 勿屌 純粹想發問下
段個人感覺係回應緊演唱會約十首Live
唔知你有無開過黎聽
但你comment跳舞
估計完全無理會過我段comment
因為果幾條只係聲無畫

我聽過好多個演唱會亦親身去睇過niziu
尤其韓式的團,因為有墊聲
唔少人都係用好軟的聲加上墊聲去表演
話演唱會0墊聲根本係自斯斯人

至於點解讚mayu係因為上述每條片
甚至我親身睇都聽到佢好敢大聲唱
因為好明顯聽到佢每一句
而唔係好似錄音室版本咁
佢好放開咁大聲唱唔係個個肯做/做到

每個人睇的同聽的野唔同
所以睇法唔同都好正常
唔需要理人點諗/改變人地想法
始終都係娛樂野
最緊要大家都聽得同睇得舒服
我知你係回應緊個演唱會
可能我表達得唔夠清楚

我意思係每一次無論回歸 Live 演唱會 Cover都好..
都有好多人讚mayu 好多唔同方面既野
但係我暫時未欣賞到佢既魅力
又或者係其他成員太突出
例如rima & riku love & like concert ver. rap都好似好啲
至於我覺得同韓團比係冇意義
niziu太勁 基本上出道到而家都係全開咪
就算唱歌最差既rio同彩花都會出聲

始終我好鍾意niziu
我都唔想忽視其中一位成員
所以先想問吓ching點解咁鍾意佢
可能我好貪心 我想試下去鍾意全部人
但係又未做到
反而我"呢刻"會咁排

舞蹈:
"1 mako / rio
2 maya
3 ayaka/rima/ mayuka/ riku/ miihi
4 nina

唱歌:
1 nina
2 riku / miihi
3 mako
4 mayuka/ maya / rima
5 rio / ayaka
麻油真係同其他隊友形容佢,係隻貓黎,狀態好果時真係好有偶像氣牆,但差果時就好暗淡唔多起眼
佢好似係韓國表演會閃好多,一返日本感覺會唔同樣?
其實都一樣,btw原來跳舞我擺錯咗nina喺前面
其實咩團都係咁,每人都各有鐘意排名高低
女團黎講,NIZIU真係進步神速,除左抽到好簽成為NIZIU外,防疫期到依家都可以咁忙,都睇得到一步步進步,越黎越有國際偶像味道
https://twitter.com/i/status/1679147818584522753

在演出前的廣告期間,每個人都在作最後的檢查時,只有彩花一個人對著我笑咪咪..............
我都表達得唔好, 我都講句唔好意思
其實我係團粉,所以除非真係好差
否則都唔會講其他成員的不好
但都多謝你俾個機會我讚下mayu

如果講唱歌,我跟過現役歌手學過一年
所以知道由基礎去到表演係極艱難
齋發聲方法如聲帶閉合都要學/練半年
之後到台風, 共鳴等又學半年
見到mayu喺coco演唱會的水準
真係忍唔到要大讚出黎
齋《Love & Like》的
「どこ行っても (Wherever you go)
I'm feeling so free (I'm feeling so free)
止めてみる「誰か、いつか、どこか、なぜかやってきて馬で逃げる」妄想」
都非常驚艷

如果講跳舞,我完全係外行人
對舞蹈完全零知識,純粹以fans睇
見到mayu跳舞可以做到好多細微動作
包括腰扭動多,提腿高,跨步大
頸部同膊頭都會跟節奏擺動
當然唔係次次表演場合都做到
但對於fans的要求係合格有餘

如果講性格,我覺得mayu好單純
佢喺團體活動有時會放空的人
純粹有時候想靜靜地一個人
唔係咩有心事唔開心/唔鍾意合群
亦係呢種性格導致表達比較直腸直肚
玩遊戲果時又爆下肚/疾下人
我好鍾意呢類人,所以比較鍾意関西line
唔太鍾意門面野,
想聽到重點/人地心入面果句
見到mayu同每位成員都好熟
甚至家姐又成日出鏡
都睇得佢平時性格都係好好

其實讚邊個成員我都可以打到一篇文
因為我真係好鍾意niziu
希望大家都繼續愛佢地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞