有無b2b sales入黎圍下爐吹下兩咀?

340 回覆
2 Like 0 Dislike
雖然話就話傾得成就搵得多
未做過呢行
見到招聘都最少一年經驗
如果真係好彩入到去做
每個月蝕車費都沒咩野
係最怕佢沒舊客follow
又唔知點搵新客

初入職其實有沒人跟進自己個進度或者幫手提點之類?

B2b 最易sell 既產品係邊類?

想了解多d 先決定入唔入行
做文職做到個人好懶
又未做過b2c 直接想做b2b 又沒經驗

正常新入行冇人脈多數唔會俾key account你跟。你乜都唔識,最緊要同老細師兄打好關係,投其所好,佢地慢慢自然會有d lead介紹下俾你,慢慢就做大個pool。咁新入行都要勤力d打cold call,有時cold call唔係只係為搵客,係做俾老細睇你有心做而行。

明解,師兄做邊範?
hi樓主
黎緊會係同行
BTW,今時今日呢個環境搵新客難唔難

邊間
我覺得唔難既 始終運最重要

都係中型for記
再講會自爆

香港咁多科記 咁易自爆咩
雖然話就話傾得成就搵得多
未做過呢行
見到招聘都最少一年經驗
如果真係好彩入到去做
每個月蝕車費都沒咩野
係最怕佢沒舊客follow
又唔知點搵新客

初入職其實有沒人跟進自己個進度或者幫手提點之類?

B2b 最易sell 既產品係邊類?

想了解多d 先決定入唔入行
做文職做到個人好懶
又未做過b2c 直接想做b2b 又沒經驗

正常新入行冇人脈多數唔會俾key account你跟。你乜都唔識,最緊要同老細師兄打好關係,投其所好,佢地慢慢自然會有d lead介紹下俾你,慢慢就做大個pool。咁新入行都要勤力d打cold call,有時cold call唔係只係為搵客,係做俾老細睇你有心做而行。

明解,師兄做邊範?

IT
如果份工新入去完全靠cold call 冇舊客俾你跟
仲要冇list 提供

係咪走得?
仲要冇list 提供

係咪走得?

走得啦
除非有野學
仲要冇list 提供

係咪走得?

走得啦
除非有野學

學都係學佢公司既產品
仲要冇list 提供

係咪走得?

咁就走嘅話我應該走咗好耐
冇list咪自己搵囉,有幾難?
先唔講LinkedIn, 我試過直頭上間公司官網搵個general hotline, 然後叫個接線駁畀right man

就算有list, 其實都未必update, 又或者已經俾人call到爛晒
仲要冇list 提供

係咪走得?

走得啦
除非有野學

學都係學佢公司既產品

Cold call技巧你掌握左未?
hi樓主
黎緊會係同行

邊間

都係中型for記
再講會自爆

其實係咪間間都又貴又冇service可言
客仔去完a公司做爆左就轉去b咁
hi樓主
黎緊會係同行

邊間

都係中型for記
再講會自爆

我賣service
唉 生意難做 差唔多at cost掉出街 都比人話貴
呢排冇野做9 fing fing
最近發現勤力call都冇用,要睇公司既product得唔得
其實有無pt b2b sales?

呢樣真

呢樣真

如果公司product 真係唔得點搞?

呢樣真

如果公司product 真係唔得點搞?

除非個客本身好信你/你氹得掂個客
唔得就劈價
唔畀劈就另謀高就
hi樓主
黎緊會係同行

邊間

都係中型for記
再講會自爆

我賣service

報幾多都嫌貴係常識

service好與壞唔一定關sales事

邊間

都係中型for記
再講會自爆

我賣service

報幾多都嫌貴係常識

service好與壞唔一定關sales事

但好與壞都賴晒sales
之前做文職, 岩岩轉左一個月SALES
賣消耗品 唔識搵新客呀屌
之前做文職, 岩岩轉左一個月SALES
賣消耗品 唔識搵新客呀屌

點入行好
間間都話要經驗
我得中7學歷 文職經驗多 未sell 過野
有無巴絲做過美容既b2b
有無巴絲做過美容既b2b

有無兼職b2b sales做
如果本身只係跑香港業務,但係而家老細要我跑埋亞太加南中國,係咪應該要求加人工?
我本身賣家電b2c,生意唔穩定
想搵b2b 正職做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞