有無近視600度以上巴打

492 回覆
693 Like 15 Dislike
如果真係穿咗窿係咪激光補救?
手術後幾耐先可以正常復原?
係,其實你打完激光都睇到野,同平時冇乜分別。不過應該落左藥水,幾個鐘後會再清返d,但你訓個覺第二日都已經冇野
小一6歲 30年先深200其實好犀利
深遠視+散光又點睇
香港好似好少成年人深遠視
幾錢
你個眼球仲短個碌鳩
記唔記得間鋪叫咩名啊?可能我去個到配會好啲~thx
清覺得呢個情況鏡片使唔使加埋散光落去私心想觀察一排改善用眼習慣睇下有冇機會恢復 但唔加又驚突然加深得好快到時後悔
金馬倫道近漆咸道
我600幾度近視 最近幾個星期隻眼睇野矇又痛又痕
睇完巴打呢個post 即刻book左理大護眼
$500 全面檢查 做左個幾鐘 好仔細 好nice
好彩咩事都無 係純粹隻眼太攰
多謝巴打既sharing
Visual Acuity,即視力,1.0係正常,你當100分,所以0.6即係得返6成。
就咁望佢曈孔表面,平時眼鏡鋪用部機同你初步度下度數果部
其實你驗眼配眼鏡,如果有散光,你又適應到,俾咗散光你你又真係feel到好咗,咁一般都會加埋。

btw,其實finally用咩度數,俾唔俾得足,視光師會幫你判斷架喎,唔洗自己諗。
不過都講返聲,唔會因為你戴咗就由會恢復變到唔恢復,唔關事,反而你有度數又唔戴,會加重你眼睛/腦嘅負擔
通常第一年就萬頭至萬中,之後每年換一對鏡,4000-7000左右
ching個名咩料
冇咩點睇間中都有,咁當然講比例嘅一定近視嘅人多d啦,不過遠視都唔係話好罕有。小朋友,,外國人,好多都遠視
好驚喎!一陣Hoya.Essilor入埋黎我就淆了
小學開始已經有 都3x年
鳩噏當秘笈
又借位呻下同埋勸告下大家,因為呢樣野真係想講好耐

其實我細個果時都係咁,成撚日去眼鏡鋪到叫人幫手洗眼鏡,果時覺得好醒好著數好正,但其實唔係,咁做實際上係做緊傻事
入去做嘅人全部都知,兜水污糟到你唔敢用。「理論上」,洗眼鏡機d水,應該係每日朝早開鋪時就換一次,用足一日,當然會有d鋪唔會日日換啦!我就當你日日換,痴線兜水係幫N個人嘅眼鏡沖過涼,當中絕對會有好多係勁污糟,尤其到就收工時,兜水真係灰黑色/黃色,仲有好多鼻托位果d綠色屎可能你地會問,見d水污糟唔會換咩?冇錯,9成都唔會!洗眼鏡就好似搭飛機食杯麵咁,一個洗,附近d人就會好似驚死蝕底咁「幫我洗埋丫」!即使係員工,朝早換完水都未必自己會用,你換水其實都只係倒左佢然後換d新水,好少少叫沖兩沖,但其實好大機會都仲有d積係到…
3年疫情,多數眼鏡舖都「停止洗眼鏡服務」,但依家好多都開放返呢個「伏」務啦!大家千祈唔好做傻事
想問咁成日去戲院睇戲會唔會到好易壞眼?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞