有無近視600度以上巴打

492 回覆
693 Like 15 Dislike
幾分鐘?!果幾分鐘點樣眼花?雙眼定單眼?
雙眼,幾分鐘可能講多咗,一兩分鐘左右啦

情況就好似啱啱望完強光(實際上冇),眼前有多光影,影響睇唔到野,唔係黑晒,係啲光影搞到花晒睇唔到,合埋眼一樣係果啲影,唯有等
呢個真係唔知丫sor,不過如果連眼科醫生都話冇野,你當我鳩up,會唔會壓力太大,唔夠訓,或者血壓果d丫?有冇試過做body check?
你似係見暈喎
血壓?我係屬於高高不下果隻喎,會影響視力嗎?
但每日定時出現又怪啲…
同埋我當時係清醒的(畀我打張 email 先好冇?)

有時冇計唯有走去放水等回復
血壓可以影響視力,你呢個case關唔關事就講唔定
唔知幾時開始睇嘢有蚊滋黑影以為有飛蚊症,嚇到我去左石硤尾個間眼科睇醫生。俾醫生照住望左幾下話我正常冇咩問題但係到依家都係有黑影跟住但係唔影響視力,都唔知係咪真係冇問題
應該話差唔拉到落鼻中間既位先清,好似啲人懶型拉低副眼鏡咁樣先清,買左幾副都係咁如果只要岩距離就會清,係鏡片方面有冇得較較佢?
Thank you very much,我有血壓高,可能導致咁,要小心了
會唔會鏡片 focus 唔正?

我用漸進鏡,第一副嚮連鎖店配,花相當長時間適應,但落樓梯仍然要扶住

第二副嚮尖沙咀一間地舖配,視光師用好長時間度,話我第一副鏡個 focus 對唔正我眼球

第二副一帶就走得,唔使適應
600度up
散光200
馬照跑con照戴
有咗飛蚊症十幾年
係咪有機會視網膜穿咗窿
你個框係咪大大隻果d款?同埋單光定漸進?
不過聽你咁講,係焦點問題,鼻托較開d,等副眼鏡戴低d
少少係正常
咁有冇贏馬?
2樣野黎,btw你唔去睇醫生?有穿佢會話你聽架喎
我可能都係對焦問題,你第二次視光師有冇話做左啲咩改動先對得正眼球?
係大框,應該係單光
但戴低啲會成個猥褻佬咁真係麻煩,戴con會唔會好啲?
第二副鏡係新配,可能佢較到鏡片對正我眼球啩

佢嚮我第一副鏡上面點畀我睇 focus 位置差咗幾多,其實我唔太識,不過第一副鏡長適應時間實在太深刻,所以第二副一帶可以落樓梯(舖門口有兩級)好 impressed
BTW,佢有部機我嚮其他眼鏡舖未見過

由中學到依家都配過好多副,多數大同小異,果部機第一次見,我要企嚮度,但唔記得係度乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞