有無近視600度以上巴打

492 回覆
693 Like 15 Dislike
講得出青光眼係wear and tear
希望你唔係做緊醫療系相關啦
呢樣唔係淨係我講,係唔同眼科醫生同prof講我自己都有研究青光眼

依家人越黎越長命,lamina cribrosa根本唔係一個可以用咁多年嘅structure
所以會有講法話夠長命遲早會有青光眼

請問你有咩高見
一言不合請post source
很多年了
實際上唔太影響睇嘢
唔係細胞
冇啦啦出現左症狀?我係長期用電腦搞到咁
我都係對電腦多,又冇受過咩外傷
形容吓你嘅症狀,睇吓係咪一樣
唔係,同度數冇關係
冇咁傷黃斑,上網有一大堆資料講,真係要講嘅話,又分有益藍光同有害藍光,再分嘅話coating防藍光同物料防藍光又係唔同嘅野,要up大把野up
至於有冇用,係咪真係有用,我唔評論啦,廢事好似上面開罵戰咁。不過我可以話你聽,私鋪/chain/fast fashion我都有做過,無論sales定optom,都有支持派同唔覺得有用派
唔關事,你要去大把位,最驚你唔肯去
間中(1日1-2次) 隻眼會黑一黑、眨眼咁,好似早幾晚電壓驟降嗰下。係咪唔正常?
係,建議睇醫生
btw我以前有一排都係咁,好似d血上唔到眼/頭咁,feel到隻眼好涼,不過改善咗睡眠後就冇嚕
夜晚瞓覺戴,日頭就唔洗戴都睇得清野。原理佢有解釋過,但我唔記得

戴幾耐就睇你仲想唔想日頭戴番眼鏡你當好似手機叉電咁,夜晚要叉電日頭先用到,所以要keep住晚晚叉咁。
冇錯,如果停左唔戴,眼角膜會回彈返,啲度數就會返返嚟

所以唔係一勞永逸,唔會永遠改變個度數
得唔得失個客真係唔重要,我又唔係老細重要嘅係唔好俾個客阻住個場/麻煩到個optom,分分鐘係到同你嘈,又話咩成家都係到配,又話咩朋友介紹。
D客真係會發爛渣覺得老馮,又或者有一個人配過眼鏡,就覺得應該同佢全家驗哂。
我可以好肯定咁同你講,拎個試架俾佢地試,或者拎個flipper都得,好多人都會唔再煩,好似覺醒咁,甚至由唔肯定係咪要戴,變到決定配(或走),九成Optom都會好支持你咁做。當然你話儀式感,呢個都真,d客又真係會因為會因為你呢下而唔再扭計。
拎試架唔係入房坐低,而係指base on Auto或你估到佢大約深咗幾多,然後比佢feel到係可以有幾多改善,從而令個客可以落到決定。
所以你話落試架比客試係柒就真係錯哂,就算個客衝去問個optom,個牌都9成9都係會咁做
一般coating係會反紫藍色光,睇野有d偏黃(有幾黃就又可以細分)。物料防藍光係指uv420,依家嘅通常唔會再反藍色光,外觀自然d,睇野都冇咁黃。

作為sales,coating防藍光好多客會覺得反光太勁,睇野黃,所以直接sell uv420,再拎支藍光筆射比個客睇420係唔穿底,coating就穿,咁會易sell好多,鑊氣都少好多。

但嚴格上黎講,其實兩者隔嘅野係有分別,以瑞士堡為例,其實係可以armour 420再+Sf coating都做到(不過要訂造咁解),但sales通常都唔想煩

如果要全視線又防藍光,理論上只可以用coating。
不過如果你只係想變色同防藍光,可以唔用全視線,咁會有其他選擇,咁就做到物料防藍光+變色
長期黑暗中用電話點都係傷眼
冇咁傷黃斑,上網有一大堆資料講,真係要講嘅話,又分有益藍光同有害藍光,再分嘅話coating防藍光同物料防藍光又係唔同嘅野,要up大把野up
至於有冇用,係咪真係有用,我唔評論啦,廢事好似上面開罵戰咁。不過我可以話你聽,私鋪/chain/fast fashion我都有做過,無論sales定optom,都有支持派同唔覺得有用派
一般coating係會反紫藍色光,睇野有d偏黃(有幾黃就又可以細分)。物料防藍光係指uv420,依家嘅通常唔會再反藍色光,外觀自然d,睇野都冇咁黃。

作為sales,coating防藍光好多客會覺得反光太勁,睇野黃,所以直接sell uv420,再拎支藍光筆射比個客睇420係唔穿底,coating就穿,咁會易sell好多,鑊氣都少好多。

但嚴格上黎講,其實兩者隔嘅野係有分別,以瑞士堡為例,其實係可以armour 420再+Sf coating都做到(不過要訂造咁解),但sales通常都唔想煩

如果要全視線又防藍光,理論上只可以用coating。
不過如果你只係想變色同防藍光,可以唔用全視線,咁會有其他選擇,咁就做到物料防藍光+變色

唔戴眼鏡睇野會有重影,一條線線兩條咁,平時睇野同眼珠打圈轉時,會有閃光
師兄散光維持咗幾耐
近排新眼鏡
度數冇變 照200 仲比之前微調細咗,但散光25變75, 唔帶眼鏡睇由1米變得返25cm清

但就出事 新眼鏡 望樓下景/ 低頭望手機 啲字會變濛(用中下part眼鏡)
同啲staff交手成個月先換返新鏡舊度數,但係漸變鏡 暗黑色變左深紫色 擋唔晒太陽 已經廢時屌鳩佢地。
所以買眼鏡要去啲大鋪,得幾間屋邨連鎖店都中伏
小弟近視左眼1100 右眼850 無散光
家族得我一個咁深近視

搞大左老婆仲要孖胎
有咩心得避免下一代重近視?
有冇咩新科技可以分享下?
小朋友幾歲?4歲左右打後keep住9個月左右驗一驗眼。唔知小朋友幾歲,你有時間可以睇下optho K,myosmart,阿托品。我個人覺得可以先試myosmart,始終安全d,而且方便。
同老婆諗下溝通下想/適合用邊種方式去控制佢近視,另外真心唔好咁多電子奶咀(即ipad/電視果d)

唔建議用essilor隻星趣控,好柒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞