有無近視600度以上巴打

492 回覆
693 Like 15 Dislike
安唔安全呢家野,我只可以話已好多年歷史。好多小朋友會(比家長強逼)戴,數據上網一大堆。不過留意返hard lens黎,初戴可能會覺得好唔舒服(至少我係)。
ok ar
連燈
至少度數唔關事
多謝巴打,但其實個原理係點樣?戴左之後就無近視?咁你個Case有冇話要戴幾耐?
眼鏡佬的確係柒完自己都唔覺嘅
做多幾年人先會知禮貌嘅重要性
我個人相信,其實甚至帶普通眼鏡都係對視力有害,見過身邊無數人帶眼鏡,度數只會越帶越深。如果去驗眼,視光師就話你近視加深咗要配副新眼鏡,倒數照加到足,咁就係一個惡性循環
唔戴眼鏡逼住睇野仲傷眼
換個諗法 會唔會係因為長期不良用眼習慣所以愈嚟愈深?
補多句,大把濕鳩客明顯有度數(近視又好老花又好)又死話睇野清(可能係唔肯面對事實),一係知auto唔準就想R免費入房驗。你質個令佢有改善度數可以減少好多呢d麻煩,等佢認清現實,配就揀框,唔配就走。

最常見就係d 4x歲中女,或者小學生(驚俾老母鬧)
認真 我睇完視光佢話我視網膜有洞 出左張手寫的簡短報告 可以幫我refer去眼科醫生 我去眼科之後又驗多次 驗的又係差唔多 又係俾多次錢 咁我心諗點解我唔一開始睇眼科醫生呢。。。。 走個陣醫生都話下次唔駛再睇視光 直接眼科醫生。。。
你唔使轉介就搵到眼科醫生咪搵眼科醫生
佢拎枝槍要你免費入房驗?
佢過得嚟問就梗係唔清先會過嚟,個現實佢就一早認清
你驚「得失」個客呢個先係現實,而係你自己望唔清,然後再搵藉口justify呢個咁柒嘅行為
準備配眼鏡 精工既雙非球面球體鏡值唔值加780蚊? 深近視亦都帶左三十年眼鏡 次次都係做超薄1.74係必備 最近行入眼鏡鋪佢又sell我加因為深近視 我曾經視網膜穿洞做過激光手術 但一向都唔算睇野會攰

另外想問下我未修補個視網膜前 我係完全唔會眼乾 但做完經常眼乾 去睇醫生佢又話我無野傷口埋得好靚 淨係叫我乾就滴眼水同話我眨眼眨唔哂先咁乾 但我覺得鳩up大佬幾十年黎都係咁眨開無事架啦

利申:手術後睇左2個醫生都係話我復完好好 眼乾就唯有滴眼藥水 諗緊睇唔睇第3個
CHING 點睇LAMP2 study 同埋 新個隻 飛蚊supplement?
你呢d度數基本上係要訂造,係貴d,仲要變色同hoya,係差唔多價
想問下你咩叫合理先?一定要大廠?一定要變色?

先講如果你唔要求變色同大廠,剩係想扺屌透明白鏡,鏡框冇太大要求,咁可以去fast fashion,既係zoff丫jins丫own days丫果d,佢地做深散好撚扺屌真心

如果你一定要hoya/essilor之類,講真通常都係對餐牌打折,88/亮記果d正常都貴d ,你可以去私鋪,想知多少少價錢可以pm我講,但不作介紹
錯哂,得唔得失個客其實唔重要,重要嘅係個客會係到煩住哂,阻住個場,又或者搞撚到要optom應付佢先煩。大撚把on9客係比屋企人夾過黎,又或者屋企人配眼鏡,「順便幫我驗下」,唔係個個「覺得有問題先會入黎」,但驗眼佢地就會覺得老馮咁。如果咁樣你都唔明,我諗你應該都係冇乜對過客
對右眼有啲斜視 有無得康復變得同平常人一樣
如果原本視力正常 去到30中突然睇野唔清 會唔會比人調去做office
對客唔敢話多,但都十幾年
但講到做眼鏡佬嘅經驗你就一定多過我,因為我唔係眼鏡佬
佢哋覺得老馮,所以我第一句咪問你,佢哋拎住枝槍要你入房驗?
佢覺得「順便」驗埋眼,而你又驚「得失」佢幫佢用「電腦驗眼」,仲要上埋試架,咁所以佢覺得免費係應份㗎喎,甚至乎覺得你嘅角色可有可無添,電腦都可以令佢清,咁要你嚟做咩?你只係附屬品,做多個儀式令成個步驟有儀式感
護眼食品有無介紹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞