有無近視600度以上巴打

492 回覆
693 Like 15 Dislike
明明有睇過藍光引發黃斑部退化機制既論文喎 (但與近視冇關)
https://www.nature.com/articles/s41598-018-28254-8#rightslink

咁當然要高劑量先會有事
如果藍光眼鏡真係隔到,唔係假
我又真係唔介意俾多少少
外行人唔緊要唔識唔好亂教人做多啲功課睇多啲paper先唔係google睇完就當係

根本你pupil本身全日已經不停做緊野,青光眼根本同用電話呢啲無關,主要係睇年齡,人種,家族病史,深近視/遠視等等因素而唔係用幾多電話

你說講嘅青光眼,白內障,黃斑點都係最主要同年紀有關,年紀越大風險越高,甚至你夠長命嘅話你遲早三樣都會有齊。

的確某種類嘅青光眼係同近視有關,但其實青光眼,黃斑點同白內障主要係眼嘅wear and tear,都係無可避免。話黑暗中使用手機會令瞳孔會過度放大與縮小引致青光眼未免太牽強。

我點樣學術垃圾我係我就唔會得閒出黎話你唔啱唔好亂教壞人啦,錯唔緊要,希望你睇完之後會做多啲research好好保護你隻眼
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Blue_field_entoptic_phenomenon

見你話睇白色野先有又係咁閃,係咪好似咁呀?
有散光con 但係會比普通con貴少少,同埋唔好期望會好似眼鏡咁睇野100%清
你有幾深先?唔同度數有唔同方法,大部分都可以戴con嘅
我意思係你啲cell會唔會突然消失或者彈黎彈去?vitreous係水水地啫喱狀,照道理唔會突然消失/彈黎彈去,如果係黑影就直接睇醫生/驗眼,情況可能嚴重過飛蚊好多
好似改左超過500 已經係嚴重近視
利伸550
我每兩年就就會出一次完全相同嘅post叫人驗眼
每次都會有一兩隻視光狗入嚟吠幾聲
全香港二千幾個視光師
都唔會有一個喺呢兩年入面開個post出嚟提人護眼驗眼

分享聽過嘅野就係亂教人?咁平時成個連登幾萬人鳩up 係咪全部都應該收聲 要貼張cert出嚟先有資格發言?
我同人分享完一樣野 佢無責任自己做research確定呢樣野係啱定錯?

人人分享野都要睇paper先可以講?你當呢度學術?定學術界研討會?
你識一樣野 唔可以有禮貌咁同人講人地講錯
而係選擇串柒柒咁話人啲野邊度學返嚟 叫人睇多啲paper先好出聲 令呢個專業以外嘅人對你呢個專業產生負面感受 唔叫學術垃圾 咪叫學術敗類

眼科醫生又未夠料做 平時又唔會推廣護眼知識
叫人地講啲野唔正確就行出嚟笑人
炫耀自己僅有嘅少少知識就覺得好有成功感
所以你叫自己視光狗係啱㗎 因為你真係一隻狗嚟
平時靠住吠嚟拎到優越感 真係愈諗愈似你
通常都係啲戴住副死人眼鏡烚熟狗頭個啲四眼毒撚
係其他方面過得太失敗所以要上嚟取暖 明㗎我地

我就順便話埋俾你聽我就癲嘅 你要撩皮我就當推post
俾多啲人知要定時驗眼 有野就要問眼科醫生
唔係問啲視光狗 thanks 多謝你又俾大家增加咗啲對視光狗嘅固有印象
長期有double vision係咪好大獲,要單眼先正常對到焦,睇近野就冇乜事
兩隻眼550度近視,戴左10幾年眼鏡但都係覺得聚住個鼻好唔舒服,之前又試過戴隱形眼鏡覺得好乾隔左一兩個鐘就頂唔順想除幾年前去過旺角一間診所問做激光得唔得,醫生又話我角膜太薄唔建議最近睇到有D人講角膜矯形,但我從來冇聽過,其實安唔安全?

https://i-see.hk/角膜矯形術/
快啲去驗眼問醫生
巴打你幾時開始睇野有重影?我係雙眼覆視
mar啫係anti reflection,可以減低人工光嘅反光例如車頭燈/mon呢啲,少左反光所以理論上睇野都會清左。同埋就係影相會靚仔啲,唔會影到眼鏡反光。
通常深近視都會配埋mar,因為薄鏡其實會多左chromatic aberration (你試下戴眼鏡抬高頭眼向下望mon,果啲彩虹色就係)mar coating都可以幫到下手

基本上除左要加錢之外係冇壞處
想做smile激光,檢查完醫生話角膜太薄做唔到,想唔戴眼鏡就得返ICL, 聽完好失望 唔係唔信醫生, 但有諗過去第二間smile中心再做檢查睇下會唔會有得做,師兄點睇?
有無問埋lasik
原過可樂樽
佢話兩隻激光都唔適合 我800-900度近視 散光 200
一樣情況啊Ching 唔想戴Con戴一世
想嗌人驗眼出發點係好,但係可唔可以唔好亂教人錯誤知識,唔識唔緊要咪學,點解人地話你唔啱就要要發咁大脾氣呢

我就係有牌專業嘅你覺得我冇料唔緊要你可以繼續google睇完所謂專家講當識左冇問題,但係重點係唔好亂咁散播錯誤信息呀ching我糾正你嘅錯處唔係咩炫耀啲咩,而係我唔想有人吸收完你比嘅錯誤信息之後做錯嘅決定啫

淨係好嬲好嬲咁人身攻擊冇用架,冷靜啲先啦你你唔聽我講唔信我唔緊要你可以去睇專科,但係比其他人聽下專業知識/意見都好呀係咪
真 小學開始每日打幾個鐘機
老豆老母冇近視 我都冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞