有幾多係外國生活嘅人 真係可以同鬼佬好輕鬆吹水?

284 回覆
901 Like 46 Dislike
唔講鬼佬,講日本人。
有一次同同學仔吹水,佢地講寵物小精靈,但我加入唔到話題,因為我靜係識啲Pokémon 香港譯名,佢地講日文我就唔明
呢啲算唔算?
有時佢哋情侶都企到好開 唔知點解
其實一大班香港本地人傾偈我都唔太鍾意
咁多人點傾
大部份人咪又係齋聽 搭下嗲 一齊笑
成日同人講how are you today?之後就好驚人地開d好難回應既topic

多數開頭都係講天氣,放假去邊玩
Star Wars, Marvel, Harry Potter
呢三樣係香港都唔泠門掛
電視劇其實好吹
佢地追好多Netflix劇HBO劇
Breaking Bad, Better call Saul, GOT.....
除咗Sports同時事其他都搭唔到嘴,特別係劇同音樂
不過我都慢慢接受咗自己只會係一個永遠嘅外人,所以是撚但,唔想再花心思迫自己融入
其實是香港普遍啲人興趣on9姐
去尖沙咀住酒店,當去旅行
一年去10鳩幾次,日本同一個地方行同一條街
排隊食嘢
你點同人搭嘴啊?
香港文化就係唔鐘意同人吹水
試過係荼記俾個細路仔好精靈咁搭嗲吹水,我同朋友都好樂意傾下計
結果個細路俾佢父母阻止
呢個時候梗係話 I'm flattered but I'm already taken
你唔係以為去左個邊就會變當地人下話
你永遠都係低賤ching chong chink黎架咋
要出去飲過先當自己友架
Friday 收工同佢地掃下pub
拱先得架
好多野唔會在公司講的
香港有幾多人用到國語同台灣人好流暢傾到計呀
何況英文
反而最怕佢地見到你就要夾返d話題就你

又焗住要覆
你若果連英超都冇睇或者冇撐是但一隊的話
就真係吹唔到水
喺香港都唔得毒撚悲歌
你生活耐左, 接觸多D外國人其實就無咩野
我係Melb生活左十年, 依家除左自己一班香港朋友之外仲有另一班女仔朋友係以前返工既同事黎, 都係鬼妹。其實大家講既野都係個D啦, 公司八卦野, 講下男朋友個D..依家公司得我一個asian,我年紀仲要最細, 但都同D uncle/auntie相處得好好, 我老細直情好似我father figure咁, 俾好多人生意見俾我。
想同外國人輕鬆吹水最主要係接觸佢地既文化,例如玩下memes呀, 睇下d 攪笑comedian video個D囉..再唔係講打機都得架。男仔好多都有打機架啦
係睇你自己肯唔肯open-up同人去傾架姐, 要傾一定有野講..想融入多D咪得閒參加下個D Trivia Night.
其實隻隻字都識, 但D鬼佬講野太native, 又講得快, 所以先聽唔到
好簡單姐
講Star Wars,
班Jediism撚會記得哂成個Timeline ,
同所有角色

Marvel既話
班人由細睇開漫畫

Harry Potter 黎講
班鬼基本係Potterhead,
High School/ Middle School
除左睇shakespeare, 另外咪係HP

香港人(或者ABC 但讀Asian多既High School)
成個成長背景完全唔同
係唔會接觸到白人真實既文化
所以好多時白人會埋返自己堆

好似早幾個月咁,班鬼妹興睇
Red, White & Royal Blue 同 The Summer I Turned Pretty
你唔係果個圈子, 根本同班鬼吹唔到兩嘴
你條女係鬼妹就會明
返工除左做野,
完全同唔到其他Asian溝通
Lm
一對一仲難過 係個group 到喎
咁半年好短時間啫,你未有共同話題係正常,或者搞唔掂small talk 都正常
你如果真係融入當地生活慢慢就ok
(新聞、娛樂等)
同埋本身都要有啲嗜好㗎 先有得吹

利申在英超過十年咩都吹到,但唔睇live電視所以吹唔到
識既字同見識唔夠多姐
見多啲野講多啲就做到 外國人真係好鐘意chitchat
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞