有幾多係外國生活嘅人 真係可以同鬼佬好輕鬆吹水?

284 回覆
901 Like 46 Dislike
其實好多時係啲injokes 換轉係香港人講啲你冇見過/非你圈子既野都係會唔明 跟住就係一啲未聽過既slangs
自己喺多倫多經歷,基本上咩種族都遇過,最難溝通係面對一大堆鬼婆,-對一仲OK,多過一個完全答唔到嗲啲話題好多都係講邊度剪頭髮同搽指甲好etc 鬼佬就大部份都冇問題,可能因為都係男仔所以話題接近啲

反而遇到幾個土耳其人同印度人溝通得好好,識有啲土耳其人喺呢度申請難民庇護,大家分享咗家園嘅慘況好有共鳴
文化唔同

成班local 吹啲local野 你點搭姐
本身喺香港都吹唔到水,所以冇呢個問題
讀緊med 冇得唔學吹水
同鬼佬/鬼婆講野都係一句起兩句止
Exactly
根本大家興趣 / focus 的野唔一樣
好似人地11月已經講緊點慶祝xmas 點樣買聖誕機佈置花園
香港大部份人根本無呢D concept 點搭嘴
最憎small talk
成日問星期六日有咩做
屌 咪打機 扑野 買餸 訓覺

佢地個種虛偽係早上成日Morning you good? 之後其實都唔會聽你應乜咁不如大家都免啦
一開始的確幾難聽明,因為太多local 用開既terms,之後你就會慢慢pick up 到個速度同terms架吶,唔使擔心。

我通常會消化吓佢地講咩,之後用個gag round up。

當然都好睇你個人識唔識搞gag, 因為成功就成龍,失敗就捉蟲
只可以講多練習先進步到
D鬼婆講野我其實有時都淨係聽得明8,9成
講緊我移左民成10幾年
話題通常都係圍繞做左d咩咁
例如有同事染左頭可以講下好靚喎自己染?咁上下開話題再講落去話我都想染呀有咩推介
或者放假去左邊到玩又講到一餐
基本上有8成既人都會自己好多野講
你附和下再講下自己點睇都已經夠用一個conversation我覺得
lunch嗰陣基本上都係齋聽,搭唔到嗲
成班飲咖啡聽唔明佢哋up 乜除非我自己嘅話題
講體育還好 一講音樂真係搭唔到嘴
關med事?
要同病人吹水
你唔明佢哋講咩 咪講啲你明嘅
佢哋都好高興同你傾新嘢
就算响香港,你一個男人然後响女人堆,佢哋講化妝品同手袋,都搭唔到咀啦,topic 問題
睇咩人 熟的咪吹咩都得
啱咀形就好易
唔好講鬼佬
我同香港人吹水都有難度
都喺嗰句
酒逢知己千杯少
話不投機半句多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞