有幾多係外國生活嘅人 真係可以同鬼佬好輕鬆吹水?

284 回覆
901 Like 46 Dislike
仲要translate 番你仲好初級
睇下新聞練吓聽
到個腦唔使轉是就去到中級了
講緊係一班鬼
唔係一對一
一班鬼佢地傾足球已經好high
時間問題 半年太少
吹廢水係難d 個腦要load明佢地up乜9 再諗到講乜 人地已經來回左幾句
如果熟耐d會好d 佢地會自動比位你加入
例如無端端問下你 撩下你講野 咁
平時望住佢地傾 佢地知你唔係想與世隔絕 就ok 唔駛太介懷
呢個好易吹wo
講自己野都講唔掂係你問題
點會唔會
移左民17年
如果講屋轉過幾間公司幾條Team都有講過
politics就睇人, 有d你feel到唔會大家政見唔同搵交鬧咪會講
講唔難 但好多時都唔啱傾
連自己文化都無
人地文化又話唔熟
咁有咩講

你自己最會令local 好奇嘅就係東方文化
係打開話題嘅最好題材
d女真係好捨得比錢整頭髮
之前老婆去染頭, 700美金都嘩左聲
識有d人, 一兩個月染一次都幾癲
聽得明佢哋講咩,但覺得唔好笑同好無聊成日唔知點應
我都響唔同嘅西方國家住左10年左右
政治極少講
同咩人都係,政治/宗教盡可能就避免講

買屋都會,我誤會左,因為見好多新移民係成日講 mortgage ,而唔係買屋
同鬼佬吹水嚟香港有得免費 屌pussy ,泰國嗰啲就小心啲,開個日本AV網俾佢睇吓啲亞洲,Asian white 女性另一番滋味
真 有時見大家笑
我唔太明笑咩。為有陪笑
好似傻仔咁
我聽其實都ok
反而講都成日要translate
要諗定點講先

做唔到隨心講
所以好多時插唔到咀
我試過講睇you
有個女同事好激動咁應咗句I love 'you'
跟住全場大笑
唔使諗
錯咪錯
講左先
我講緊嘅唔係普通一對一過種吹水
係例如係公司 一班鬼佬係到吹水
而你又可以輕鬆搭到嗲

樓上好多人引用自己成功經驗都係一對一嘅情況

一對一好容易咋,因為人地會配合你嘅話題,遷就你嘅語速用詞,而且唔洗同其他人鬥快講野搶發言權。喺一group natives嘅人入面輕鬆搭到嗲係完全兩回事
唔係母會差好遠,幾叻都係咁講
睇多啲當地YouTuber學下俗語先
英國嘅話就睇下Sidemen, Beta Squad
都學到啲嘢
一對一真係易好多
一班人既話真係exactly係大家講既咁 跟唔到人地節奏
d鬼又個個咁吹得 真係聽得切人地講咩黎 其他人都已經應左2345句
都係一齊笑下 yeah下多
英國啲英文特別難,澳洲加拿大會舒服好多,尤其讀書有國際班全班都只講簡單英語
唔地方咩事關事既
係佢哋講d地名街名,佢哋就話住左幾十年,我又邊識咁多條街
講十幾年前既英國電視劇人物,我又點會睇過
講d本地諺語,聽得明都唔明入面含意
真,有時啲同事問我識唔識邊個外國名人,聽完個名根本唔鳩識 但正常local一定知係咩人
同男嘅就講吓波經屌下老細
女嘅咪傾下旅行Netflix
其實都係吹
唔知點解佢地點都同你傾到

利申:住咗幾年,英文係好咗,但點都唔會聽得明晒佢地講乜
但有時時事嘢真係答唔到嘴,唯有跟人笑下點下頭咁
我自己會介懷既位係 成日同佢地傾計(由其一堆人既時候啦)好似唔完全做到自己咁 有時展現唔到自己既諗法或者性格出黎 喺人地心目中就係有個偏文靜既形象喺度
同埋好多時會得表面既交流
有時會諗人地有得揀都應該寧願搵返d local深交 始終岩傾d
好似好難真係同鬼好熟
唔特別想同鬼熟多d既話就真係完全唔洗介懷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞