有幾多係外國生活嘅人 真係可以同鬼佬好輕鬆吹水?

284 回覆
901 Like 46 Dislike
毒撚真係算9數啦
其實真係多講就得 時間耐左講英文真係可以呼吸咁易
熟文化難過熟語言好多,要識外國人文化真係要浸好耐可以試下睇reddit學下人地casual講嘢係點 ,睇熟當地d 流行電視電影個d 嘢。
你代入下一個鬼佬要同一班香港人吹水又要知mirror d 柒嘢又要get 到d 周星馳gag 又要知有條女最近拍av 你唔煲下d 流行嘢係會唔知講乜唔通真係講天氣咩
個個都咁nerdy?
吹水其實就真係唔難
不過吹耐咗就會發覺自己好鬼blank
好似About a boy入面個Hugh Grant 咁
D鬼佬真係可以有好多嗜好
成日四圍去大把話題
自己獨撚就吹嚟吹去都嗰幾樣嘢
套mindset 香港人唔慣
正路
佢地要揾地方搬時,租/買屋時一樣會傾。但就唔會係香港人嗰種炒樓投資或出租既嗰種講投資既傾,係自住用家既傾。
宜家只係同鬼妹有計傾個隻

但佢同好多仔都有計傾,唔代表啲咩
黎左咁耐都冇見到有香港人同鬼佬吹唔到水
樓主呢個case都幾誇張下
由細睇到大
正如你睇叮噹,小丸子,
忍者亂太郎一樣,
鬼佬就真係會去好多講個名你都唔知係邊既地方旅行

你哋香港人成世只去過日本係搭唔到嘴
英國點會得白豬,仲有印度,中東人,強國人。
有啲難
依家番緊文職
同英國人難吹,因為真係有文化上差異
但同其他國際, even 黎左好耐本地人 又無咩問題,
一樣易吹水

利申 唔多鍾意講野
飲多幾次酒就熟嫁那
喺香港都同唔到人吹水就無煩惱
我都係
關於工作上嘅嘢,我可以冇問題對答交流
但一講到啲完全唔關係嘅嘢/無聊日常生活嘢我就好似啞咗咁唔識答
有時我都好怕喺pantry撞到佢哋,費事又唔知點答好似融入唔到咁
做陪笑師
Casual 講Within 一兩分鐘都OK ,一場過2分鐘,我就唔知講咩好完全諗唔到有咩話題
有時我怕同佢哋吹無厘頭嘅水到我覺得自己有啲社交恐懼症
我都試過,完全唔識答佢問題
我啲同事好鍾意玩cross word puzzle ,我因為唔識好似弱智咁坐咗喺度
同d 鬼佬講dirty topic, 佢地會好buy
公司都多唔同國家既人問題唔大,不過認真同番唔係英國人吹水會易好多
都係英國人既因為始終佢地講開英文佢地會用番自己d字
未必會特登講得清楚d,所以有時d口音唔易聽係難搞
不過同英國人同事都有飲下野同食飯其實都唔會話好大問題
但好似你講咁講廢水就一定係困難
Agger 好多時會望下pantry 有咩人先會入去
我都試過
佢d字我唔識要查字典 勁尷尬
文化同英文都有影響喇。
佢地同你一對一講野,尤其是公事,佢地會遷就你,例如,會嘗試儘量用標準英文用詞同口音(近似BBC English)同你傾,發音特意清楚D,會避免用太多slang。但平時自己圍內吹水就肯定唔會啦。
跟本要吹到水英文唔使好叻
間唔中響酒吧都聽到d 大叔用有限英文同鬼吹成晚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞