有幾多係外國生活嘅人 真係可以同鬼佬好輕鬆吹水?

284 回覆
901 Like 46 Dislike
要遇到啱口型嘅鬼佬鬼婆係有啲難度架啦
始終大家背景文化 長大睇嘅野都唔一樣
最唔好就係話題永遠離唔開Hong Kong 、中國文化呢啲,盡量避免
都係鳩up吓 我都唔知對面明唔明

佢應咪講落去
同鬼佬吹水反而都仲可以
同鬼妹吹水先難
都唔知應唔應該話佢哋口音重 明明係英文不過硬係跟唔上
認同到極點

星期四五就開始問你weekend有咩搞
星期一二就大家報告返weekend搞過咩
將自己嘅生活replay一次話俾人聽

You good you ok?原來真係唔預你答
開頭我唔識野竟然認真回答
啱啱講左兩隻字對方已經走左
吹的多就得。最好係飲飲食食,多啲同同事食lunch,落pub飲嘢。而家返工多數係同一大班同事食lunch。尋日先同同事office搞BYOB wine tasting吹咗個幾鐘。

利申:住外國19幾年。
無辦法
只能夠好面皮厚咁參與,但又唔出聲咁聽多啲,又要令同事知其實你想參與咁
共勉之
都係shit shit shot
Damn damn damn
Nice nice nice
Good good good
Fk fk fk
通常hea 答佢 yeah good 之後就即刻第二個topic
屌你鬼佬同事問我今年係咪rabbit年
農曆新年有乜野做
我心入邊屌9佢我過嚟仲搞呢啲咩
笑笑口同佢講我無乜點慶祝淨係同屋企人食飯
係外國住咗有4-5年到,傾正經野無問題。
吹水就加入唔到或者多數係到聽
唔難,係有時啲 local culture 真係搭唔到嘴
喺香港做mnc 都係咁㗎啦
要學識先發制人,問咗人先
自己開topic就唔驚搭唔到嗲

跟住聽唔明又怕醜唔問點解/咩事
例如我唔識亦無去過,更加無興趣rock climbing 嘅,人哋9up,你咪又開始吹水問佢嘢囉,when where how much,鳩噏一大輪

心理學上你狂問人嘢會令人覺得你好interested,會容易卸下心房愈講愈多嘢,咁就識咗個hi bye friend
而且問人嘢你又唔洗講自己(assume你份人悶悶地),簡直係win win
幾欣賞鬼佬食飯可以完全唔玩電話,真係諗到咩就吹乜,大家乜9都講下
第五年, 第二年開始輕鬆啲。 有個鬼妹女朋友幫左好多。
鬼佬開會好中意開頭係度吹水

好撚煩

直入主題跟住散會啦 有撚想知你個女參加乜撚興趣班咩
吹係吹到水
但係有時啲話題真係好撚無聊
你比我自己上連登/reddit好過曬心機同你r水吹
竟然咁多人負評你
想講鬼佬真係咩都傾得一餐
就算你weekend食左咩都可以
有時買野排隊等比錢都可以9到黎吹
今日成班講knitting sewing
又講咩祖傳衣車
香港撚有依啲咩識縫返粒鈕都好叻啦
所以我坐係度陪笑
熟同事嘅搭到,大家有基本了解,大不了問講緊咩
無頭無腦又唔熟中途先開始聽個d就多數搭唔到
但我黎左成6年了

吹到你就已經係極度fluent,我自問對西方文化由細到大都接觸得多。 如你係好香港,英文歌都唔多聽的會好難吹到
買屋
民生時事

點會吹呢d topic ,有都少之又少
2% 都無

通常生活化d ,唔會有d 咁沉重嘅 topic 啦
留咗十年都唔係好搭到咀
成日講美式足球
另外有啲cultural reference都係要睇好多flicks先知
亞洲人/後生嘅就好傾好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞