有幾多係外國生活嘅人 真係可以同鬼佬好輕鬆吹水?

284 回覆
901 Like 46 Dislike
好多時就算知。都係知中文翻譯名
之後先知佢講果個 係邊個
喺香港用廣東話都未必輕鬆吹水啦
關你份人本身係點多啲
同語言地方無關

Join唔到佢哋話題都可以係你帶起話題
我諗對大多數鬼佬黎講 華人嘅特性都係差唔多 d咩文靜果類
以前有鬼佬同我講佢想溝asian 但成日覺得asian好shy (唔記得佢用咩字眼 意思係唔係好理佢 傾唔到計咁上下)
我都答佢 我地文化係咁 唔會無端端同個陌生人狂傾 會覺得好怪 你想溝就慢慢黎 太熱情會嚇親人

點講都好我地文化總係有差異 社會 教育 日常生活 人地去旅行去開歐洲我地去開日本etc. 而人係同同自己有similarity嘅人先會易熟 咁大個gap係中間 要熟係唔易

而且我諗我地同鬼佬對熟嘅認知唔同
我自己望住d鬼佬溝通個感覺係
佢地其實都唔係好明/好理對方up緊乜
有時d對答係無邏輯關係
似係想要熱切傾計果種氣氛 同搵個有少少關事嘅人up自己想講嘅野 up完就算
咁又算唔算係熟呢?
以我地香港人嘅角度 正常咁熱烈傾計應該係熟人先會 佢地始乎又係人都可以咁up

我自己係舊公司做野差唔多兩年 一開始佢地都覺得我好cool 十問九唔應咁 (唔慣比人叫我個名中間個字做first name) 做耐左見我雖然唔係好吹水 但做野好認真 會主動幫手處理問題(典型香港人) 呢d都係當地人無乜嘅特質黎 跟住就開始有時會傾下計 交換私人contact ig 講下小是非 食飯會約埋你 有時我私人野搞唔掂 佢地都主動話幫我

老實 我傾計都仲係1999咁 但係咪就代表唔熟呢? 我覺得係外國唔好用傾唔傾到計黎衡量熟唔熟 慢慢黎 唔好比人覺得你抗拒同佢地交流 咁就ok

新公司我都仲努力緊返左三個月 感覺有一半team mates開始明我唔係cool 係唔識應機
可能反映左有幾多人同外語人仕吹唔到水

做到咁上下日子,唔好講話齋吹,同同事係直情會一齊去食lunch、一齊入場睇波、或其他活動。
正常社交好普通咁。
日日lunch都同當地人一齊吹水
英文好壞有一定影響
如果日用英文好都吹唔到 就關人同話題事
同枱嘅其中一個鬼妹都冇點吹 因為興趣唔同
就算同興趣都未必個個會講野
一定有啲人多野講啲 一啲人講野少啲
我地成日會傾呢啲。
邊區升得勁,邊區有新屋之類。

政治都梗係會傾,一齊屌鳩大陸放毒
傾完生活話題咪講下啲沉重嘢
唔會冇但係都冇你諗咁少
可以笑佢on9(如果你地熟)
佢哋好講自己嘅personally,你就算唔同意佢,佢都覺得whatever, just talking shit
易過溝港女
感覺上馬拉妹同鬼既溝通上差唔多
最主要大家成長背景唔同
focus 既野都唔同
特別你好少睇當地d gossip, news
好難chip in人地知topic
等於外國人黎到香港好難明我地啲gag 或者俗語
真係起碼住十年八年先會融入到
多d 吹水
乜嘢都講
唔識嘅唔緊要
佢哋唔介意
你勁呀嘛咪唔會囉
唔識既話題唔洗勉強自己 作為一個唔係土生土長既人人地都知你咩事啦
但俾人feel到你係善意 又係工作上幫到手就自自然然有人想同你做fd 分分鐘仲叫你教返佢野轉頭
你本身喺香港講香港話時社交強唔強㗎先

公司嗰啲社交吹水係要有一定社交能力先接到
好多時都係大家分享自己啲嘢 講下爛gag
個人如果唔夠open 或者生活好枯燥 又無乜幽默感
係撘唔到嗲的

反而你搵啲同好會
坐埋一齊討論一個話題就唔會難
真係無計。。。外國人多數熟既文化同歷史同我地都好唔同。
黎左美國10年,佢哋一講西史同80 90年代既嘢真係答唔到。
唯有慢慢聽同自己花時間去了解。再唔係同佢地傾下東方文化同特別嘢。
前面有人講過,運動、電影、電視、寵物,小朋友,你呢幾樣嘢識既,點都有話題
揾啲鐘意睇波嘅同事日日講波經
過多幾年你就會慣
咁當然你自己都要主動溶入
睇多啲英超rugby 啦
就好似有個鬼佬學咗幾年廣東話過來香港做野
然後你吹水同佢講"你揸GTR死咗啦" "作為整車師傅帶個士巴拿好合理"呢啲gag一樣,
佢一時三刻唔會明
真 嗰日同啲同事傾偈,全部都講去歐洲玩唔知邊度邊度,一個地名都聽唔明想搭下嘴突然間又講咗第二啲嘢 又仲未摸索到佢哋啲笑點
少柒
心肝脾肺腎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞