有幾多係外國生活嘅人 真係可以同鬼佬好輕鬆吹水?

284 回覆
901 Like 46 Dislike
讀書嗰陣專心party無點讀書
small talk 鳩up零問題
business English 就 er er er
lm
我都覺佢地傾計唔會好deep
就算鬼佬情侶出街好多都未必拖手
成日諗佢地情侶傾嘅話題到底有幾深入
點會
我就冇乜問題
都係睇講咩話題姐
同自己興趣有關嗰啲可以有排吹
跟住你有無開始stalk個同事
你咪繼續聽多D, 間唔中諗到野插嘴就講
有時唔係話英文能力, 有時D對話, 本土人都未必識, 講兩講轉話題去到你識傾既你咪吹兩嘴, 你起碼有得參與, 聽下都會學到野
你係香港成班香港人傾緊計,有隻蝻飛入黎搭嗲都唔想理佢啦

仲要隻蝻廣東話點叻都一定唔係母語,又要就撚住佢講
你喺香港講中文都一樣
冇話題就冇話題

好多時真係得陪笑
衰算係講自己最熟嘅topic 都係咁
點快都唔夠local 快
比著你係香港見到新移民 D大陸口音廣東話 聽多2句都想一把車埋去 都唔係咁想同佢地講野啊 更何況係有內容交流?
我覺得純粹係個同事同你夾唔夾問題
我唔算好多野講嘅人
有個英國人呀姐係人都吹到好多嘢
你又問你邊度嚟乜乜乜咁 勁friendly
有啲就鍾意自成一角啲同熟嘅人先傾計
都係睇你哋有冇啱嘅話題
試過同過一個巴西同事講佢鍾意日本文化
講動漫講日文都有
有啲就同自己差唔多年紀會好主動講自己嘅嘢你聽
所以真係睇人嘅性格
咁你咪搭爹講第三句
唔洗係外國,係香港都係咁,同事個個講野都有骨,面意思同底意思唔同,當我諗明佢地講咩,佢地就轉左話題
呢樣都係 我同事同我傾marvel d 戲 除左主角啲名之外其他我乜人名都噏唔出
屌你 開始有人要死
I’ll bite
好想同鬼妹吹水
Agger
呢方便真係幾好
係英國無乜可能會見到啲人機不離手
同你食飯真係會好尊重你。傾足成餐飯
想問點追鬼妹?
通常都係咁問,而且佢未必真係想知,只係搞搞關係
去旅行果陣遇到啲鬼佬吹到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞