有幾多係外國生活嘅人 真係可以同鬼佬好輕鬆吹水?

284 回覆
901 Like 46 Dislike
唔識唔代表搭唔到,係你吹水能力唔夠
問人自己唔識既野都係溝通一部分,仲唔話有d 野唔使識都comment 到

以聖誕佈置為例,人地根本好樂意教你同share 自己文化,你仲可以講下香港有燈飾睇果d 野
傾唔埋係自己缺乏好奇心,同淨係想講自己有興趣既野
你講個啲我八九歲都唔睇
而家冇乜記憶
個人對呢啲公廁大franchise真係冇乜特別感覺
都係睇完就算

同埋你講個兩套嘢
睇個summary都知又係Twilight/Fifty Shades of Grey個啲俾啲女睇嚟自hi嘢
男人老狗吹到兩嘴真係驚啦
其實香港人都唔係人人明呢啲位
買樓從來都係投資

呢d通常都係附和,真係齋吹,除非好熟

好多香港人連d國家都未分到響邊
咁點解你唔移民
Supervisor meetings會講d on9 dad joke 30%聽得明
次次開call ,班鬼佬好準時call in,但其他香港同事例牌遲啲,係得我準時。每次都好撚on9 大家巡例上問:how r u? Good morning, U good? Standard reply 係:i am fine, thanks, how about you?之後就dead air,好老尷
一對一冇問題
grp chat 一開始真係唔係下下得
你點知我冇移民?
耐左就ok
唔使心急
通常唔點多講嘢
吹幾句之後就開始互咀互摷互含
香港人日常話題: 邊到買野有折,放假去邊到旅行

外國人話題:放假去行山釣魚露營
你要學識鬼佬嘅吹鳩水文化先得

鬼佬掂行掂過係唔polite
所以點都要聊下你
你都同佢吹鳩水就得
其實佢地都有傾邊度買野抵,只係少啲同所買既items唔同。
打個比喻啫,
總之個成長個環境好唔同
除非你條女係白人鬼妹
你好難埋到堆,了解哂所有野
人地都唔會特登解釋俾你聽

另外美國呢面啲野冇分男定女
你朋友入面有鬼妹就知
女人都會睇NFL, NASCAR, MLB
Be curious, not judgemental
同Ask questions
都係白人Social Skills 既一種

不過,你都可以玩香港人果套既
YMMV囉
除左必須品其他都係盡買歐洲貨
如果唔係其他野全部淘寶解決
唔通我同佢地講淘寶幾時有折咩
佢地覺得啲野好平但我地條線其實件野只係平時香港見到既retail 價
未計件野本身就係淘寶貨笠個amazon 鋪頭賣貴十倍價錢
一對一吹水無問題。
但當成班英國同事係自己個位到casual 講野吹水,一黎講得快,又lur, 自己就做緊野。完全聽唔到同搭唔到咀
鬼佬笑話好難明
笑點唔同,就算明都有時笑唔出
呢度啲人真係乜都吹 好撚鐘意small talk
平時返學同啲Local friend就吹到水
但係同啲唔識嘅人 真係完全唔想sustain small talk
落pub都係想靜靜地飲下嘢 睇下show 傾計一句起兩句止
東亞人唔識small talk
一句How's going/how are we doing/how's your day已經可以開始話題
人地問完你你問返人
間中做吓reaction
Oh shit/really/gosh that sounds *insert adjective*/damn/that's odd/good for you
然後就慢慢有嘢傾

唔好怕自己英文唔好
人地知你係第二語言 真係有心同你friend嘅唔會介意
唔好好似啲大陸人咁圍威喂 一聽到對方講英文就一句起兩句止
conversation完嗰時記住加多句have a nice day/have a nice evening/see you around

仲有就係
平時留意多啲身邊有無人需要幫手
問一句Do you need a hand?/Let me know if you need help
啲中國人成日事不關己咁 發生咩事都不聞不問
各家自掃門前雪
啲鬼仔鬼妹全部都察覺到 會覺得你好rude 好仆街
正常,先唔講語言, collective memory 和 文化都唔同, 好難搭嗲, 如果你係女都還好,班鬼都鐘意Chinese Women
睇人啦

尻起上黎,可能好多外國人既地理知識都好差
Good, you? Good. 完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞